Nyheter

Polsk lastebil var smekkfull av udeklarerte varer

Sjåføren hadde tollklarert to motorsykler, men da tollerne åpnet lasterommet fant de også blant annet to samuraisverd, et hjemmebrentapparat og 400 kilo sukker.

Det var i forbindelse med en kontroll på Svinesund søndag 13. september at vegvesenet ble oppmerksomme på en polskregistrert lastebil som var på vei rett gjennom rød sone ved tollstasjonen.

– De fikk likevel veid lastebilen, og det viste seg at den hadde hele 1.700 kilo overvekt. Vi ble varslet, og fikk stoppet bilen, så det var godt reagert fra vegvesenets side, sier kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted.

Les også: – Sjåfør beordret av sjefen til å kjøre videre med denne bremseskiva

I lasterommet ble det blant annet funnet 400 kilo sukker og et hjemmebrentapparat.

I lasterommet ble det blant annet funnet 400 kilo sukker og et hjemmebrentapparat. FOTO: Tolletaten

Lang liste

Da de skulle sjekke innholdet i lastebilen nærmere, ble det fort klart hvorfor den var altfor tung. Ved siden av to motorsykler som den polske sjåføren i 40-årene faktisk hadde tollklarert, ble det nemlig funnet store mengder med ulike varer som han hadde unnlatt å deklarere.

– Blant annet var det 139 kilo kjøtt, 4.478 sigaretter og mindre mengder vin og sprit, forteller Grandahl.

Videre ramser han opp at bilen var lastet med diverse bildeler og åtte bildekk, hundemat, elektriske kabler og sikringer, tråder til en 3D-printer, en stekeovn, en platetopp, en sovesofa og en vektbenk med stang og vekter.

– I tillegg fant vi to samuraisverd, 400 kilo sukker og et hjemmebrentapparat, utdyper Grandahl.

Les også: Forsøkte å smugle 62 cannabisfrø

Bestillingsverk

Verdien på varene den polske mannen hadde unnlatt å deklarere ved grensepassering, ble anslått til nesten 120.000 kroner, og tilsvarer snaut 30.000 kroner i unndratte avgifter. I tillegg kommer de unndratte avgiftene på kjøttet, sigarettene og alkoholen, som utgjør en avgiftsunndragelse på drøyt 55.000 kroner.

Mannen ville ikke si noe om hvor han skulle med alle varene, men Grandahl mener det er nærliggende å tro at dette beslaget dreier seg om en såkalt varetaxi, som Demokraten har omtalt flere ganger tidligere, der sjåføren mottar bestillinger fra flere ulike mottakere.

– Det er stadig vekk en del tilfeller av dette, og det har vært ganske heftig igjen nå i det siste. Noe av det får vi heldigvis kontroll på, men andre ikke, sier kontorsjefen.

Les også: Avslørt med store mengder dopingmidler

Disse trådene til en 3D-printer ble av tollerne anslått til å ha en verdi på 5.000 kroner.

Disse trådene til en 3D-printer ble av tollerne anslått til å ha en verdi på 5.000 kroner. FOTO: Tolletaten

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen