Nyheter

Magnussen junior i pappas skøyteskjær – til Sverige for å bli toppspiller

Stjernens Kasper Magnussen (16) satser videre på ishockey i Leksand, en av pappa Trond Magnussens tidligere klubber. Senior prøvde også lykken i Sverige i ung alder.

Bilde 1 av 3

I slutten av juli går flyttelasset fra Fredrikstad og til hockeygymnas i den svenske innlandsbyen, hvor Kasper har kontrakt fra august. Tidligere landslagsspiller Trond Magnussens pode er bestemt på at det er dette han vil – spesielt etter at Leksands IF har vist stor interesse for talentet hans.

– Jeg ble først invitert på treningsleir der på høsten i 2018, hvor jeg fikk tilbakemelding på at jeg var en av de beste der. Så tok de kontakt etterpå. Leksand har gitt meg mange positive tilbakemeldinger og vist at de har troa på meg. Etter å ha blitt vist så stor tillit fra starten av, tror jeg også det blir enklere for meg å få vist meg fram, sier Kasper Magnussen til Demokraten.

SPORTEN MIN: Andreas Heier
Etter kamp fikk han dommen av pappas tommel (Demokraten+)

Brøt kontrakt etter ett år

Pappa Trond, selv tidligere storspiller, gjør seg klar til å jobbpendle fra Sverige for å følge poden så tett som mulig.

– Leksand har vært veldig tydelige på at de ønsker Kasper over etter å ha gitt ham tett oppfølging over tid. Så nå gjør kona og jeg oss klare for å bytte litt på å pendle. Vi synes han er litt ung til å slippe ham bort der helt på egenhånd, og tror det kan bli viktig å ha foreldre rundt seg i en sånn situasjon. Det blir mye skolearbeid og trening på et nytt sted, hvor han samtidig skal lære å bli selvstendig, sier Trond Magnussen.

Senior har selv en lang og suksessrik hockeykarriere å se tilbake på. Han har til sammen 232 A-kamper for Stjernen, og har spilt i Lillehammer, for Västra Frölunda, Färjestad og Leksand i Sverige og på tysk toppnivå for Düsseldorf og Duisburg. Han har også 88 offisielle A-landskamper for Norge, ifølge forbundets adelskalender.


Trond Magnussen of Norway, in red jersey, center, in action in front of Denmark's goalie Peter Hirch, left, during their match in the fourth round of the Ice Hockey Division I, Group B World Championships in Szekesfehervar, southwest of Budapest, Hungary, on Friday, April 19, 2002. (AP Photo/MTI/Imre Foeldi)

Trond Magnussen regnes av mange som en av Norges beste hockeyspillere gjennom historien, her i aksjon for Norge i en VM-kamp mot Danmark i 2002. Foto: Imre Foeldi / AP / NTB scanpix

Trond Magnussen dro aldri på hockeygymnas i Sverige, men var likevel ung da han første gang prøvde lykken i nabolandet som 18-åring i Göteborg og Västra Frölunda.

– Frölunda var store den gangen, og jeg kom fort inn i voksenverdenen på flere måter det året. Jeg brøt kontrakten etter et år, da Kaspers mamma Jannik – vi var kjærester allerede da – ble kreftsyk, husker han.

LES OGSÅ: Ingen sak å være småbarnspappa og FFK-spiller  (Demokraten+)

Ingen garanti

Magnussen var senere i karrieren en sterk bidragsyter i sin debutsesong for Färjestads mesterlag i 1998. Den korte sesongen han fikk i Leksand seks år senere var nok til at han fikk være med på et opprykk med den tradisjonsrike klubben.

Om sønnen Kasper skal nå like langt, er pappa Trond klar på at svensk ungdomshockey ikke er noen som helst garanti for akkurat det, selv om han selvsagt anerkjenner svenskenes juniornivå som en del bedre enn det norske.

– Poenget er at når du reiser over som 16-åring, er du ennå så ung og uferdig at det er helt umulig å si hvordan det vil slå ut på sikt. Det finnes mange eksempler på norske unggutter som har reist hjem derfra uten å bli toppspillere, og det finnes mange eksempler på dem som har holdt seg hjemme og fått tidlige sjanser på A-laget i moderklubben – og tatt steg videre. Men Kasper er inspirert av muligheten for et slikt miljøskifte nå, og det sportslige tilbudet han får i Leksand, sier Magnussen.

Han støtter sønnens valg, som han har tatt helt på egenhånd. Også klubbvalget mener faren er klokt:

– Jeg var der selv bare en kort periode, men vet at Leksand er en klubb med lange og stolte tradisjoner og en av mange svenske klubber som er flinke til å utvikle talenter. De er en av klubbene som alltid er med i U18 og U20 elite. Jeg kjenner mange som bor der, blant andre tidligere lagkamerater, og tror Kasper har gjort et klokt og bra valg, sier han.

LES OGSÅ: FBK-Thale på årets lag – kåret av med- og motspillere

Det store målet

Kasper, som spiller venstreving slik faren gjorde, spilte U18- og U20-kamper for Stjernen sesongen som var og har landskamper på U16-nivå. Pappa Trond mener junior fort er en av dem som kunne fått sjansen tidlig på Stjernens A-lag, men forstår også sønnens eventyrlyst og sportslige valg, som i første omgang betyr spill for Leksands U18-lag.

– Han har i alle fall lyst til å bli ordentlig god, og Leksand har tro på at han kan bli ordentlig god hos dem, slår Magnussen fast.

Ordentlig god betyr NHL, den nordamerikanske hockeyligaen – regnet som verdens beste.

– Ja, NHL er det store målet. Så vil det også være en bra prestasjon å spille på toppnivå i Sverige. Det første delmålet må være å få sjansen på Leksands A-lag, sier Kasper.

– Så du har planer om å nå lengre enn faren din?

– Det er planen. Det vil kreve mye trening, men jeg har troa. NHL har vært en drøm siden jeg var bitte liten, forteller han.

Stjernen-  Stavanger
Nr 21 Trond Magnussen

Trond Magnussen i sin tredje periode som Stjernen-spiller, hvor han her jubler for skåring sammen med Dan Nygård mot Stavanger i 2006. Foto: Per H. Forsberg

Skarpere konkurranse

Kasper har veid valget sitt, og funnet at det er høyere nivå på det meste i svensk hockey kontra den norske. Det ble avgjørende for valget om å reise.

– Alt er bedre tilrettelagt, spillerne holder høyere nivå og det blir en tøffere treningshverdag med mer trening og en større kamp for å synes. Samarbeidet mellom skolen og klubbene er skreddersydd, påpeker han, før pappa Trond skyter inn:

– Den biten er også Wang toppidrett her hjemme blitt flinke på. Men han kommer nå til en større gruppe spillere som holder et jevnt høyere nivå, og det var vel det som ble utslagsgivende, sier han med et bekreftende nikk fra Kasper.

– Jeg tror det vil hjelpe meg til å heve mitt eget nivå, poengterer han.

LES OGSÅ: Merittert slovak skal lede Stjernens talentarbeid

Mer fra Dagsavisen