Nyheter

Krisen krever smidighet i det lokale helsevesenet

Kommuneledelsen medgir at koronakrisen kan påvirke tildelte korttidsplasser for sykehjemspasienter, men forsikrer at langtidsplasser opprettholdes.

Av: Arne Børresen

Koronakrisen er en åpenbar belastning på helsevesenet i kommunen, og det gjøres fortløpende vurderinger på hvordan ulike problemstillinger løses. Blant annet åpnes det for omplasseringer av enkelte sykehjemspasienter mens helsepersonell i minst mulig grad vil flyttes på i denne perioden.

Kommunaldirektør Jon Erik Olsen i helse- og velferdsseksjonen svarer i en e-post til Demokraten slik på om om det kan bli aktuelt å omgjøre allerede inngåtte avtaler om sykehjemsplass:

– Vedtak om sykehjemsplass, vedtak om langtidsplass opprettholdes. Muligheten for at en pasient må dele rom med en annen i denne tiden er tilstede. Vedtak om korttidsopphold kan påregnes korrigert. Dette er i dialog med pasient og pårørende, understreker Olsen.

– Blant annet har kommuneoverlege i Drammen, John David Johannessen, uttalt til Vårt Land at de er i dialog med hoteller for om mulig å omplassere sykehjemspasienter. Kan dette bli aktuelt i Fredrikstad?

– Fredrikstad kommune har vurdert å øke kapasiteten på sykehjemsplasser ved å bruke de sykehjemmene som vi allerede har bemannet opp og hvor infrastrukturen er på plass. Dette gjør vi blant annet ved å øke med flere dobbeltrom. Akuttavdelingen benytter en del (6+6) plasser avsatt til smittede koronapasienter. Denne kapasiteten kan økes til 20 plasser, opplyser Olsen.

– Du bekreftet overfor oss i oktober i fjor at dere leier sykehjemsplasser i andre kommuner. Kan det bli aktuelt å leie flere plasser som følge av pandemien?

– Vi leier ikke sykehjemsplasser i dag, da det i dag ikke er behov for dette, sier Olsen.

Les også: Nå tilbyr Fredrikstad kommune digitale sykehjemsbesøk

Eldrerådet ikke oppdatert

Per Edvardsen (Ap), leder for Eldrerådet i Fredrikstad kommune, var ikke kjent med at koronakrisen kan få konsekvenser for sykehjemsdekningen.

– La meg først si at Eldrerådet for tiden ikke har møter. Jeg bruker heller ikke Skype, og derfor kjenner jeg ikke til utfordringene mer enn det jeg leser i avisene. At allerede inngåtte avtaler om korttidsopphold kan bli korrigert er derfor ukjent for meg, medgir Edvardsen.

###

Per Edvardsen, leder for Eldrerådet i Fredrikstad kommune. Foto: Erik Wiggo Larsen

Han har likevel sterke meninger om eventuelle endringer for dem som i utgangspunktet har fått innvilget kortidsopphold.

– Jeg liker det absolutt ikke. Prinsipielt sett mener jeg avtaler om både korttids- og langtidsopphold må holdes. Mange av oss vet jo hvor vanskelig det er når en pleietrengende ikke får den hjelpen han eller hun skal ha, poengterer Edvardsen.

– Ta i bruk Emil Mørchs Minne

Bjørnar Laabak (Frp) håper kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold og kommunaldirektør Jon Erik Olsen vil ta i bruk det nedlagte Emil Mørchs Minne snarest mulig.

– Helse- og velferdsområdet er det desidert viktigste kommunale ansvarsområdet. I den situasjonen vi nå befinner oss i, er det avgjørende at kommunen opprettholder tilstrekkelige tjenester til innbyggere som trenger hjelp i hverdagen og som har vedtak om at de skal ha hjelp. Det er derfor ikke akseptabelt om eldre, som har fått vedtak om korttids- eller langtidsplass i sykehjem, blir satt på vent med begrunnelsen at kommunen mangler plasser eller bemanning. Det står 30 sengeplasser ledig på Emil Mørch som kan tas i bruk. I tillegg er det en stor andel av ansatte som jobber deltid, understreker Laabak og fortsetter:

– Videre må kommunen sikre at hjemmeboende eldre, med prioritet på de som mangler pårørende, får den hjelp og støtte de trenger. Her vil jeg legge til personer med utviklingshemming. Mangel på ressurser kan ikke brukes som forklaring, det må løses. Kommunekjøkkenet kan benyttes til å sikre mat for de som har problemer med å få handlet. Utkjøring og levering av mat fra kjøkkenet krever ikke helsefaglig bakgrunn og her kan kommunen ta i bruk andre ressurser enn ansatte innen helse- og velferdsseksjonen, påpeker Laabak.

Saken fortsetter under bildet

###

– Det står 30 sengeplasser ledig på Emil Mørch som kan tas i bruk, sier Bjørnar Laabak (Frp). Foto: Hermund L. Kjernli. 

Les også: Vurderer gjenåpning av Emil Mørchs Minne

Fortsatt flest med influensa og forkjølelse

Totalt 54 innbyggere i Fredrikstad kommune har så langt fått påvist koronasmitte, mens Hvaler fremdeles er den eneste kommunen i Østfold uten kjente smittetilfeller. Under denne ukens formannskapsmøte var koronakrisen igjen på agendaen, og i følge kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold samles fortsatt kommunens kriseledelse hver eneste dag for å drøfte utfordringene knyttet til krisen.

Kommuneoverlegene, Berit Finess og Sofie Danielsen, kunne imidlertid berolige kommunens politikere og administrasjon om at de har god kontroll på situasjonen. Likevel antar de lokale helsemyndighetene at antallet smittede vil gå betydelig opp når smittebølgen når sin topp en gang mellom mai og oktober avhengig av hvilken strategi Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet velger for å begrense spredningen.

– I dag testes rundt 80 personer på Fredrikstads koronasenter som har mulige symptomer på sykdommen. Bare fire-fem prosent av dem får påvist viruset, de andre har vanlig influensa, er plaget av forkjølelse eller har andre ordinære luftveisproblemer, poengterte Berit Finess.

Hun og kollegaen kunne opplyse politikerne om at antallet nye smittetilfeller for tiden ligger på mellom null og seks personer daglig, med et snitt på en til tre. Flere som er registrert smittet har senere blitt friske og er dermed ute av statistikken.

Begrenser flytting av helsepersonell

Under formannskapsmøtet stilte Anita Vik (Frp) spørsmål om i hvilken grad vikarer og deltidsarbeidende personell flyttes fra institusjon til institusjon og hvordan det eventuelt påvirker smittefaren.

– Dette er et tema som opptar oss sterkt, og svaret er at vi nå i lengst mulig grad prøver å begrense flyttingen av vårt personale, svarte kommunaldirektør for helse og velferd, Jon Erik Olsen.

Fortsatt er det ikke registrert koronasmitte ved noen av Fredrikstads ni sykehjem, og det er ikke aktuelt å «masse-teste» helsepersonell.

– Tester du et menneske uten symptomer den ene dagen, så kan likevel viruset slå ut den neste dagen. Dette er har ingen hensikt, opplyste legene overfor formannskapet.

Les også: Problemfri Frevar-åpning

Mer fra Dagsavisen