Nyheter

Her må tollerne ut på hønsejakt

Den frittgående høna så sitt snitt til å boltre seg i garasjen på tollstasjonen ved Svinesund, og to betjenter måtte trå til for å få kontroll på den fjærkledde rømlingen.

Det var natt til tirsdag forrige uke de to tollbetjentene måtte til pers inne i garasjen. Videoen Tolletaten nå har publisert på Twitter, viser at høna benyttet sjansen til å lufte fjærpryden da tollerne åpnet pappesken den var plassert i.

Kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted deltok ikke selv i den noe uvanlige aksjonen, men har sett hele filmen og må humre litt av situasjonen som oppstod.

– Det er i alle fall første gang jeg kan huske i løpet av min tid her at vi har måttet jakte på levende dyr eller fugler på den måten. Dette er absolutt noe vi ler godt av i ettertid, fastslår han.

Mer vant til å jakte smuglerne enn smuglervarene

Stilt overfor en uvant utfordring, måtte de to tollerne ta i bruk kreative metoder i forsøket på å fange rømlingen - blant annet en plastboks. Til slutt fikk de altså lokket den inn i en varebil, og lukket dørene.

– De holdt nok ikke på lenger enn fem minutter, det er jo begrenset med plass inne i garasjen, smiler Grandahl.

– Mennesker er vi vant til å måtte jobbe litt for å få tak i – enten med bil eller til fots – så det er nok atskillig mer vanlig med den typen rømningsforsøk, legger han til.

Les også: Blant barneutstyret skjulte det seg over 350 liter sprit og 20.000 sigaretter

Siste reis

Demokraten har tidligere omtalt det aktuelle smuglingsforsøket, og kontorsjefen kunne allerede da meddele at hønene ikke var spesielt fornøyde med boltreplassen de hadde blitt tildelt bak i den norskregistrerte bilen.

– Der var det to levende høner som gikk løs i bagasjerommet. De hadde vært i en eske, men hadde tydeligvis hoppet ut av den. I tillegg hadde mennene med seg en kylling som fortsatt lå i en pappeske foran i bilen, fortalte Grandahl sist uke.

De to personene i bilen, som begge er norske statsborgere, hadde ikke det nødvendige papirarbeidet i orden. Fuglenen ble derfor overlevert til Mattilsynet, og blir trolig avlivet fordi sjåføren ikke ønsket å betale for å ha dem i karantene.

Les også: Sa han kom tomlastet – viste seg å smugle nesten 500 liter alkohol og tre motorsykler

Disse to hønene vandret fritt i bagasjerommet da tollerne stanset den norskregistrerte bilen.

Disse to hønene vandret fritt i bagasjerommet da tollerne stanset den norskregistrerte bilen. Foto: Tolletaten

Strenge krav

Grandahl minner om at det er strenge regler for innførsel av både fugler og andre dyr over landegrensene.

– Du må ha tillatelse fra Mattilsynet på forhånd, og alltid kjøre inn på rød sone for å deklarere og vise fram at du har papirene som trengs, opplyser han.

Blant annet er det krav om at dyrene følges av et identifikasjonsdokument, som blant annet består av et helsesertifikat med bekreftelse på at dyret ikke viser tegn til sykdom. Mer informasjon om innførsel av, og reise med dyr finnes på Tolletatens og Mattilsynets nettsider.

Les også: Stort beslag av anabole steroider

Nyeste fra Dagsavisen.no: