Nyheter

Frp vil dekke varslernes advokatkostnader

– En varsler som melder fra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen og får rett, må også få dekket sine advokatkostnader, mener Bjørnar Laabak (Frp).

Av Arne Børresen

I torsdagens formannskapsmøte vil han ta til orde for at ansatte som sier fra slipper advokatutgifter i kampen for å slå ned på for eksempel mobbing, trakassering og forfølgelse – slik Fredrikstad kommune har sett mange tilfeller av i forbindelse med den store varslersaken fra 2014 til 2018.

LES OGSÅ: To varslere krever nesten 15 mill. av kommunen (Demokraten+)

– Sten til byrden

– Jeg tenker at ansatte som varsler er med på å forbedre kommunen som arbeidsgiver. De som sier fra er med på å korrigere kursen til noe som skal bli bedre for arbeidsplassen. Da er det ikke mer enn rett og rimelig at kommunen også dekker kostnadene ved bruk av advokat. Slike utgifter vil jo sikkert oppleves som en sten til byrden på toppen av slike vanskelige prosesser, sier Laabak, og viser til oppslag i byens aviser om varslere som er henvist til å dekke advokatutgiftene selv.

– Hva med varslerne som ikke vinner fram ved å kunne dokumentere sine påstander?

– Det har jeg i grunnen ikke tenkt noe på, men det er nok mulig at disse også bør få dekket denne typen kostnader, mener Frps gruppeleder og ordførerkandidat.

LES OGSÅ: Varslere klager kommuneadvokaten inn for disiplinærnemnda (Demokraten+)
LES OGSÅ: Hevder seg tvunget til å si opp i kommunen – krever jobben tilbake (Demokraten+)

Må be rådmannen om utredning

Aps gruppeleder Atle Ottesen sier han ikke kan ta stilling til interpellasjonen Laabak fremmer i torsdagens formannskap:

– Vi kommer til å be rådmannen fremme en sak for politisk behandling slik at vi har noen retningslinjer for hvordan slike saker skal behandles. Skal utgifter som dette dekkes, er det viktig at vi har et system som blir rettferdig for alle, sier Ottesen.

– Har du selv en mening om hvorvidt kommunen bør dekke en varslers advokatutgifter?

– Nei, det har jeg ikke før jeg får sett hva rådmannen kommer tilbake til oss med, svarer Ottesen.

LES OGSÅ: Varsler om bot til kommunen: – Ingen straffes egentlig (Demokraten+)
LES OGSÅ: Kommunal leder granskes: 8 av 22 sa opp jobben på ett år (Demokraten+)