Nyheter

Liv Nora (17) og Denise (18) seiler Tall Ships' races i sommerferien

– Befriende å slippe unna sosiale medier, synes jentene.

Bilde 1 av 3

Mens andre drar til Syden på sommerferie, mønstrer ungjentene på en stor seilskute.

– Det blir en annerledes ferie, men det blir en ferie, det òg, smiler Liv Nora Frorud (17) fra Skiptvet og Denise Saniei (18) fra Fredrikstad.

Mellom 3. juli og 4. august er det duket for the Tall Ships’ Races: verdens største regatta for seilskuter. Liv Nora og Denise er blant de 2600 medseilerne som seiler førsteetappen mellom Aalborg og Fredrikstad. Liv Nora er medseiler for tredje gang denne sommeren. Denise har aldri seilt før og deltar for første gang i år.

– Jeg er veldig gira! sier Denise. – Jeg har null seilerfaring, så det blir veldig spennende.

LES OGSÅ: Leiepriser i Fredrikstad skyter i været for Tall Ships

Intensjonen med regattaen er å fremme kunnskaper om sjømannskap blant ungdommer fra ulike kulturer. Hele 19 forskjellige nasjonaliteter er representert på lagene som skal konkurrere sammen.

– Vi har rekruttert 160 medseilere fra hele landet, forteller Ingar Guttormsen, som er prosjektleder for arrangementet i vertskapsbyen Fredrikstad.

68 skuter med seilentusiaster fra alle verdenshjørner stiller på startstreken, klare for førsteetappen over Skagerrak. 11. juli anløp den første skuta Østerelva i «Plankebyen». Når Liv Nora og Denise går i land, vil de ha tilbakelagt 210 nautiske mil – nesten 390 kilometer – til sjøs.

– Det blir en fantastisk tur, tror Liv Nora.

Denise istemmer: – Jeg gleder meg til å utfordre meg selv og utvide horisonten min.

VERDENS STØRSTE SEILREGATTA: 68 skuter er påmeldt førsteetappen i årets Tall Ships' Races. Her fra starthavnen i Newcastle i 2005.

VERDENS STØRSTE SEILREGATTA: 68 skuter er påmeldt førsteetappen i årets Tall Ships' Races. Her fra starthavnen i Newcastle i 2005. Foto: Steve Ilston/REX

Bitt av båtbasillen

Liv Nora debuterte i Tall Ships' Races i 2015, da hun seilte med «Sørlandet» fra Kristiansand til Belfast.

– Jeg deltok sammen med søsteren min, som hadde vært med en gang før. Det føltes tryggere da hun var med, forteller Liv Nora.

Det kreves ingen forkunnskaper for å delta i seilasen. Medseilerne får heller ingen spesiell opptrening på forhånd.

– Jeg husker jeg tenkte: Hva har jeg meldt meg på nå, liksom? ler Liv Nora. Seilbåtbasillen bet henne umiddelbart. Nå er hun ambassadør for Tall Ships' Races i Fredrikstad, mens hun til daglig går medielinjen ved Mysen videregående skole.

Den antakelig største skuta i regattaen er norsk: «Statsraad Lehmkuhl», med hjemmehavn i Bergen, er 97 meter lang og har en rigg på 48 meter. Liv Nora mønstret på «Statsraaden» i fjor, og i år er hun tilbake på skipet under førsteetappen.

Denise er lærling i Kulturetaten i Fredrikstad kommune og har jobbet mye med å spre informasjon om arrangementet til ungdom gjennom sosiale medier.

– Det ga meg lyst til å være med selv. Det virket som en uforglemmelig opplevelse, sier Denise. Hun mønstrer på klasse B-skuta Johann Smidt fra Tyskland.

OM BORD I BÅT: Skipene Liv Nora og Denise skal mønstre med, er allerede til havs. Redningsskøyta RS «Larvik» er mindre i størrelse, men gir jentene en forsmak på skutelivet.

OM BORD I BÅT: Skipene Liv Nora og Denise skal mønstre med, er allerede til havs. Redningsskøyta RS «Larvik» er mindre i størrelse, men gir jentene en forsmak på skutelivet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Flerkulturelt fellesskap

Om bord på skutene samarbeider folk fra ulike land om å seile trygt og raskt til kai. Liv Nora har blitt kjent med ungdom fra hele verden under de to seilasene hun har vært med på.

– Jeg har fremdeles kontakt med mange av medseilerne. I år møter jeg igjen en jeg ble kjent med fra New York. I 2015 fikk søsteren min og jeg en venn fra Hellas som vi har besøkt, og hun har besøkt oss.

Medseilerne må ta vare på hverandre i alle slags utfordringer.

– Hvis mannskapet på en båt ikke klarer å jobbe sammen, så går du enten på grunn, eller så synker du. Det er en unik læringsprosess med tett samarbeid, forteller Ingar Guttormsen, som også seilte med «Statsraad Lehmkuhl» i fjor.

Det er ikke bare samarbeidet som er tett: Om natten sover man side om side i hengekøyer under dekk.

– Det er deilig å sove i hengekøye, synes Liv Nora, – men det er nok ikke alle som er enige med meg!

LES OGSÅ: Arrangement-krasj gir overnattingstrykk i Fredrikstad

Digital detox

Medseilerne har mangfoldige oppgaver å ta seg av om bord på seilskipene.

– Man går på vakt to ganger om dagen. Da er man med på å sette seil, ta opp masten, dra i tau og alt mulig sånt, forteller Liv Nora. – Når vi ikke er på vakt, spiller vi mye kort – det blir det mye av, for det er ikke internett eller mobildekning på havet.

Sosiale medier er en stor del av hverdagen til jentene. Liv Nora sier det er befriende å slippe unna dem under seilasen:

– Å legge vekk telefonen og ikke tenke på den i det hele tatt – det er noe av det fine med å være til sjøs.

– Sommerferien er helt klart tiden for å skape gode minner man husker livet ut, sier Denise. – Jeg anbefaler virkelig å legge vekk den telefonen litt og oppleve noe nytt.

Organisasjonssjef i Mental Helse Ungdom, Aida Tesfai, og prosjektkoordinator Terje Reed fra samme organisasjon, er enige med Denise: det er viktig at ungdom kobler av.

- Stadig flere rapporterer til oss om dårlig søvnkvalitet. De blir forstyrret av å være tilgjengelige hele tiden, forteller Tesfai. - Vi er blitt så vant til å bli avbrutt av varsler på telefonen. Det ville vært veldig forstyrrende i et samarbeid som en slik seilas.

For Denise blir det likevel ikke en helt mobilfri seilas: hun skal nemlig administrere Snapchat-kontoen til Tall Ships’ Races Fredrikstadunderveis og oppdatere følgerne når mobildekningen tillater det.

Noen kan synes det er utfordrende å dra alene på seilas med folk man ikke kjenner. Terje Reed sier et opplegg som Tall Ships' Races kan gjøre det lettere å stifte nye bekjentskap: - Når man gjør noe så konkret sammen og har et felles fokus, skaper det et vanvittig fellesskap.

Jentene tror flere unge ville hatt godt av å gjøre noe utradisjonelt i ferien.

– Bruk sommeren til å gjøre noe som er litt utenfor komfortsonen, oppfordrer Liv Nora. – Kom deg ut og bli kjent med nye folk. Da vil du få minner for livet.

LES OGSÅ: Barn, sosiale medier og assosiasjoner til strutsen

Gratis familiefestival

I år er «Plankebyen» blant arrangørbyene for tredje gang, etter å ha vært vertskap også i 2005 og 2014.

– Norge er jo en kystnasjon, og Fredrikstad hadde Norges største skuteflåte på slutten av 1800-tallet. Vi prøver å holde litt liv i tradisjonene, sier prosjektleder Ingar Guttormsen.

Mens båtene ligger til kai i vertskapsbyene, kan publikum oppleve konserter, teater, utstillinger, verksteder, komme om bord i skuter og mye mer – og alt er gratis.

– Tall Ships’ Races omtales som Europas største gratis familiefestival, sier Guttormsen.

Denise husker sist gang hjembyen var vertskap for seilasen.

– Det var et spektakulært syn å se alle skipene langs Østerelva, minnes hun. – Jeg ville aldri trodd den gang at jeg skulle være med og seile neste runde.

Spektakulært blir det nok i år også: Langs elvepromenaden kommer det til å ligge over to kilometer med skuter.

LEDER: Tilby konseptet AlmenBolig+ til unge i Fredrikstad

Skrekkblandet fryd

Like før avreise med buss mot Aalborg, begynner nervene å bygge seg opp.

– Jeg er litt sjøsyk, så det kan bli ubehagelig, frykter Denise, – men jeg har med meg medisiner.

Gleden overskygger nervøsiteten: Liv Nora forteller om vakre solnedganger, og om å klatre opp i masten og se niser og delfiner hoppe omkring skuta. Selv gruer hun seg ikke til noen ting: - Jeg bare gleder meg!

Med mindre du er blant dem som logger av sosiale medier i sommerferien, kan du følge seilasen på Fredrikstad-arrangementets Snapchat med følgende brukernavn: TSRF19.

Fakta: Tall Ships' Races

* The Tall Ships’ Races er en internasjonal seilregatta for store seilskip. Arrangementet blir administrert av den veldedige organisasjonen Sail Training International (STI), som har medlemmer over hele verden.

* Målet er å stimulere til internasjonalt vennskap og seilopplæring for ungdom.

* Det første Tall Ships' Race ble arrangert i 1956.

* Regattaen blir arrangert årlig mellom ulike kystbyer i Europa og inneholder to konkurranseseilaser og en vennskapsseilas – «Cruise in Company».

* For at en skute skal kunne delta, må minst halvparten av mannskapet være mellom 15 og 25 år.

* Vinneren av seilasen er det fartøyet som har gjort mest for vennskap og internasjonal forståelse.

* Ett av hovedmålene til STI er å utdanne ungdom gjennom seiltrening, uavhengig av nasjonalitet, kultur, religion, kjønn eller sosial bakgrunn.

* I 2019 går regattaen fra Aalborg til Fredrikstad, deretter videre til Bergen og Aarhus.

Kilde: SailTrainingInternational.org

Disse norske skutene deltar i Tall Ships' Races:

Christian Radich (hjemmeport: Oslo)

Christiania (hjemmeport: Oslo)

Kyrre (hjemmeport: Fredrikstad)

Statsråd Lehmkul (hjemmeport: Bergen)

Sørlandet (hjemmeport: Kristiansand)

Vestavind (hjemmeport: Drammen)

De fire offisielle hovedhavnene 2019:

Aalborg (Danmark): onsdag 3. – Lørdag 6. juli (regatta til neste havn)

Fredrikstad (Norge): torsdag 11. – søndag 14. juli (vennskapsseilas til neste havn)

Bergen (Norge) søndag 21. – torsdag 24. juli (regatta til neste havn)

Aarhus (Danmark): torsdag 1. – søndag 4. august

Norske havner under vennskapsetappen «Cruise in Company» 2019:

Arendal, Dypedal, Sirevåg, Leirvik, Bekkjarvik, Rosendal, Strusshamn

Mer fra Dagsavisen