Nyheter

Hjerteskjærende brev til kommunen

Daglig leder Monika Fluske kjemper for å holde ridetilbudet på Hjørgunn ved hevd. Denne uken sendte hun et hjerteskjærende brev til kommunen.

1 av 2

Demokraten har tidligere omtalt saken der terapitilbudet på Hjørgunn gård og behandlingssenter er redusert etter at de har måttet innføre en rytteravgift på terapitimene. Afgiften rammer de 26 barna som får tilbudet via skolefritidsordningen.

LES LEDEREN: Hjørgunn må snarest tilbake på timeplanen

Bidrag til kort

Den digitale innsamlingsaksjonen Hjørgunn startet tidligere i år på Bidra.no og Spleis.no er nå oppe i kr. 22 115,-. Det er langt unna målet om 95.000 kroner.

– Det gjør at Hjørgunn kan by på rytteravgift til seks barn som da kan få mulighet til å opprettholde tilbudet om ridefysioterapi i skoletiden fra høsten. Målet er å hjelpe 26 barn – så her trenger vi all den drahjelp vi kan få, i en overgangsfase til vi får en løsning med kommunen, sier hun til Demokraten.

LES MORENS BREV: Det var kjærlighet ved første blikk mellom Aleksander og hesten Lukas. Fobiene forsvant etter andre time

En av de største

På gården arbeider ansatte og frivillige sammen om å ivareta nærmere tre hundre brukere i uka. Det gjør dem til en av landets største tilbydere av slike tjenester.

– Gården er et fellesskap hvor alle får delta, samtidig som hver og en blir sett for den de er. Det er en plass som ivaretar sårbare grupper i samfunnet vårt på en inkluderende måte, mener Fluske.

I 1981 ga «Stabbur Nilsen» Hjørgunn Gård til Sanitetskvinnene i Østfold, med et grunnleggende formål om å videreføre terapiridning for funksjonshemmede barn. Det har vi fått til ved hjelp av Fredrikstad kommune som har benyttet tilbudet til sine funksjonshemmede barn.

LES PENSJONISTPARTIETS APELL: Vi bør bevilge 80.000 til Hjørgunn

Følelsesladd

I brevet hun sendte kommunen, skriver hun:

«Kjære kommune – Barna fra skolene har vært en av grunnmuren i Hjørgunn sin eksistens. At Hjørgunn Gård & Behandlingssenter har mistet denne inntektskilden er svært alvorlig.

Det var derfor til stor glede å høre fra møte i formannskapet i går, at det var bred politisk enighet om å opprettholde tilbudet til barna. Derimot er vi avhengig av en løsning fra høsten. I 2018 var det 93 barn under 16 år på terapiridning på Hjørgunn. I 2019 er det 55 barn under 16 år.

Kjære kommune – det haster. Hva skal til for å få til en løsning fra høsten, så kommunens barn med funksjonshemming kan fortsette å motta terapitilbudet på Hjørgunn?

Om det er ønskelig, er dere hjertelig velkommen til gården for en omvisning og mer informasjon om hva som ligger bak slagordet «Hjørgunn er mye for mange».

FRA ARKIVET: Märtha Louise besøkte Hjørgunn i 2001