Nyheter

Mette-Marit er beskytter for Håpets katedral

Torsdag formiddag kom H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit til Isegran i anledning oppstart av prosjektet Håpets katedral.

En katedral som er en del av en nasjonal  dugnad for å reise et åndelig symbolbygg av innsamlet plast fra havet. På den røde løperen ble kronprinsessen ønsket velkommen av både biskop, ordfører, politimester og Manstad-eleven Priska Athangav(8).

I båtbyggerverkstedet fortalte ordfører Jon-Ivar Nygård om Fredrikstads lange tradisjoner i faget og rektor Bjørn Tønnesen presenterte Plus-skolens linjer og historie. Som en hilsen fra skolen fikk kronprinsessen overrakt et spesialdesignet smykke.

Deretter gikk turen til Maritime Center med informasjon og omvisning av Bjørg Western. Det er i slippen på senteret «møleprammen» skal bygges og plastkatedralen skal reise seg. I gamle dager var det tradisjon for å bygge slike prammer og på Isegran hadde man et eget prambryggeri . Prammene som ble bygd hadde spanter av røtter og dekke av plank, nesten som en båt.

Ble invitert på kakao

På Isegran-stranda hadde elever fra Smertulia barnehage fyrt opp bål og invitert kronprinsessen på varm kakao og en samtale om havet. Kronprinsesse Mette-Marit tok seg god tid til å hilse på alle barna og fant en ledig plass på krakken foran bålet. Barna hadde også med seg en plastbit hvor de på forhånd hadde skrevet sine navn og kronprinsessen skrev på sitt navn. Plastbiten skal festes på taket av Håpets katedral

- Hvor går dere på tur? spurte kronprinsessen.

- Vi tar gjerne en tur til Turnhallen, svarte nærmeste barnehagebarn og dermed var isen brutt mellom kronprinsessen og barna.

Om Håpets katedral

Håpets katedral henvender seg til alle, på tvers av alder, nasjonalitet og religion. Havet er en felles ressurs og en rik kilde til liv som må bevares for de kommende generasjoner. Katedral forstås som en metafor over noe som er stort, mektig og favner vidt. Håpets katedral er havet og skaperverkets sin katedral – og et felles symbol for håp.

- Mange leter etter et konkret prosjekt hvor de kan bidra for å gjøre håpet om en bærekraftig fremtid levende, sier prosjektleder Solveig Egeland. - Håpets katedral vil mobilisere nasjonalt og internasjonalt, og være et kreativt og viktig symbol i kampen for å ta vare på naturen, havet og verdiene som ligger der. Alle kan delta i prosjektet på flere måter; strandrydding, selve byggingen, og ved innsamling av penger til katedralbygget.

Prosjektet er i startfasen og utvikles i løpende i samarbeid med et stort antall lokale, regionale, nasjonale, internasjonale offentlige, private og frivillige aktører.

Mer fra Dagsavisen