Nyheter

Sender hjemløse til Sarpsborg

En campingplass liggende utenfor allfarvei i nabokommunen er hva Fredrikstad kommune tilbyr sine hjemløse i 2010. -Som å bli sendt til en interneringsleir, synes Bjørn Steinar Johansen.

Publisert Sist oppdatert

Den 56 år gamle kunstnerprofilen er sjokkert over ydmykingen kommunen bedriver mot de ressurssvake. -Vet politikerne hva de driver på med? spør Johansen opprørt.

-Nedverdigende

Til tross for at politikerne i 2004 - etter massive avisoppslag - bestemte seg for å fase ut Utne Camping for istedet å satse på egne kriseboliger er det igjen "fullt hus" på Utne.

Nærmere ti personer fra Fredrikstad kommune har denne vinteren vært innlosjert i campinghyttene i påvente av mer permanente boløsninger.

-Jeg stiller meg fullstendig uforstående til at Fredrikstad, og for den saks skyld også Sarpsborg kommune fremdeles benytter dette stedet. Etter det politiske "kjøret" for noen år tilbake skulle bruken ha opphørt for lengst.

Men etter selv å ha bodd på Utne så sent som i 2009 kan jeg bekrefte at vedtaket politikerne i sin tid gjorde er neglisjert av sosialkontor-administrasjonen, sier Bjørn Steinar Johansen.

Fredrikstad-mannen ble for snart to år siden stående uten noe sted å bo og Utne Camping var det eneste kommunen hadde å tilby ham.

Johansen:-Det er SÅ nedverdigende å komme dit at jeg nesten ikke finner ord. For det første så finnes det knapt noen bussforbindelse dit.

Du må gå en halvtime for å komme til nærmeste veikryss - Solli ved E6. Man kjenner seg jo internert og forvist på denne landsens campingplassen.

-For det andre så føler man det beklemmende å fortelle andre at du bor på en campingplass midt på vinteren. Mens andre har et hus eller en blokkleilighet å gå til så har du en campingplass som bosted, liksom.

-For det tredje så er Utne i praksis å betrakte som en oppsamlingsplass for rusmisbrukere. Kommer du dit så kommer du kanskje aldri derifra dersom du infiltreres i miljøet, forklarer Johansen og understreker videre:

-Dessuten er det grunn til å stille store spørsmål ved fascilitetene. Da jeg bodde der måtte jeg betale 10 kroner for å få seks minutter med varmt vann fra fellesdusjen!

Hjerterått og stigmatiserende! hevder mannen som fra 1970-og 80-tallet huskes som en av ildsjelene bak de store frikonsertene på Gansrød, Mineberget og Kongsten.

Johansen kom også i fokus da han sammen med Svein Bendik Hansen og Per Erik Sand stiftet Bymiljølista i 1987.

"Nødløsning"

NAV-sjefen i Fredrikstad, Arne Hæhre, kjenner ikke til at kommunen har truffet vedtak om ikke å bruke Utne Camping:

-Jeg kan uansett bekrefte at NAV, som forvalter krisebolig-ordningen for kommunen, benytter Utne. Kort og godt fordi vi ikke har andre alternativer. Og det kan man selvsagt si er beklagelig, understreker Hæhre overfor Demokraten.

Lederen for omorgsutvalget i Fredrikstad kommune, Per Lebesby (KrF), mener politikerne aldri har truffet noe konkret vedtak som går ut på å avvikle leieforholdet med Utne Camping.

-Jeg husker det var en del bråk om Utne for noen år siden. Men vi kom vel aldri dithen at vi skulle si bastant nei til dette stedet.

-Hva synes du om å sende folk til en campingplass - riktignok med campinghytter - vinterstid?

-Jeg ser på det som en nødløsning. En nødløsning er vel bedre enn ingen løsning. Men optimalt er det ikke. At brukerne må gå kanskje en halvtime for å komme til bussen i 20 kuldegrader er på ingen måte greit.

-Hvor mye betaler kommunen for å bruke Utne Campings hytter?

-Det vet jeg ikke. Men spesielt billig er det ikke, sier Lebesby til avisa.

Kjell Åge Asphjell, daglig leder ved Utne Camping, sier dette når vi ber ham utdype leieforholdet til Fredrikstad kommune:

-Det har jeg overhodet ingen kommentar til. Men standarden er langt bedre i dag, enn for fem-seks år siden, hevder Asphjell kort.

Powered by Labrador CMS