Kultur

Lokalhistoriske årbøker og husmannsplasser i Fredrikstadmarka

Historielagene i Onsøy, Kråkerøy, Råde, Borge og Torsnes kommer tradisjonen tro med årbøker. Svein Skahjem med bok om husmannsplasser.

Kråkerøy Historielags årbok «Blomsterøya» selges på Butterfly bakeri og Shell ved Kråkerøy Super. Her er historier som: Livet på Kråkerøy da brua kom, Knut Sverre Weel Engebretsen, sjeldne mineraler på Buskauen, Johan Olsen «Kriger» – og enda flere.

«Blomsterøya» 2022.

Råde historielags årbok «Røtter» selges hos Råde bakeri, Byggmakker Råde, Råde Mølle og Olly i Saltnes. Foto av Sigurd Oven`s landhandleri tidlig på 50-tallet preger forsiden. Mye av innholdet er også fra Oven denne gangen.

«Røtter» 2022.

Onsøy Historielags 50. årgang av «Varden» selges hos Gullsmeden på Gressvik, Onsøy Regnskap på Ørebekk, Jokerbutikken på Vikene, Kjærre Blomster og Norli bokhandel i Nygaardsgaten. Her kan du blant annet lese om: Olegutten fra Perebakken, Onsømusikken i perioden 1919–1940 og 1945-1950, turforslag til krigsminne, bygdevekterens barn og et amerikabrev.

«Varden» 2022.

Borge og Torsnes historielags «ÅBYGGE» får du kjøpt hos Coop Prix Torsnes, YX Borge, Bokmiljø Torp, Sellebakk hud- og fotpleie og Camino bok i Gamlebyen. Årets utgave kan tilby mange artikler fra Borge og Torsnes. På front, og med i artikkel på ti sider, kan du bli bedre kjent med musikerne og komponisten Per Grimstad. Født i 1926 på gården Grimstad i Torsnes ble trekkspillet Pers faste følgesvenn. Hans mest kjente trekkspillkomposisjon er «Sommer’n er herlig i Fredrikstad», med tekst av Tor Andersen.

«Åbygge»

Husmannsplasser i Fredrikstadmarka og Rolvsøy. Lokalhistoriker Svein Skahjem har samlet historiene om husmannsplassene i Fredrikstadmarka og Rolvsøy. Boka har fått form som oppslagsbok der hver familie får et nummer. I tillegg til manus knyttet til slekts- og gårdshistorien for Rolvsøy, har Skahjem diverse intervjuer fra 1970-årene med personer som har fortalt ham om ulike plasser i marka.

Husmannsplasser i Fredrikstadmarka og Rolvsøy.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen