Nyheter

Kraftig økt valgdeltakelse blant de yngste

Årets kommunevalg i Fredrikstad tiltrakk seg flere velgere i alle aldersgrupper, men økningen var klart størst blant dem under 25 år. Også blant personer med minoritetsbakgrunn gikk valgdeltakelsen opp sammenliknet med 2015.

– Det er kjempekult og veldig bra! utbryter bystyrerepresentant Maria Imrik (22) fra Arbeiderpartiet når hun får høre om den ferske valgstatistikken.

Demokraten har tidligere omtalt at valgdeltakelsen ved kommunevalget i Fredrikstad økte fra 2015 til 2019. Statistisk Sentralbyrå har brutt tallene ned i aldersgrupper, og selv om det er de mellom 67 og 79 år som fortsatt er klart ivrigst på å bruke stemmeretten, viser statistikken at den største økningen har kommet blant førstegangsvelgerne og dem mellom 20 og 24 år (se faktaboks).

– Samtidig er det ikke så sjokkerende. Mitt inntrykk er at dagens ungdom er mer engasjerte enn før, og følger mer med i nyhetsbildet. Jeg tror også den store oppmerksomheten rundt klimasaken har bidratt til at flere velger å engasjere seg. De ser at politikk angår dem, og ønsker at deres stemme skal bli hørt, sier Imrik.

Les også: Over 12.000 stemte på forhånd i Fredrikstad (Demokraten+)

Mer ungdommelig politikk

22-åringen, som også er leder i AUF i Østfold, er én av fem representanter i det nye bystyret i Fredrikstad som selv er under 25 år. Hun forteller at økt valgdeltakelse blant unge har stått høyt på agendaen i forkant av høstens valg

– Ett av våre viktigste budskap i skolevalgkampen var at alle må huske å stemme. Det er vår framtid som står på spill, og de vedtakene som blir gjort i både kommunene og fylket vil nok påvirke vår hverdag mer enn dem som gjør vedtakene, mener Imrik.

Hun får støtte fra bystyrekollega Aleksander Abelsen (20) fra Høyre.

– Blant unge har deltakelsen tradisjonelt sett vært lav, og økningen i år kan være tegn på at politikken er mer rettet mot unge. Vi har vel truffet godt med sakene vi har frontet, og i tillegg kan den brennhete debatten rundt både bompenger og annet ha bidratt. Klimastreikene har nok også gjort sitt til at flere unge engasjerer seg, og jeg er veldig positiv til all økt politisk aktivitet i lovlige former, sier Abelsen.

– Jobben fortsetter

Også valgansvarlig Dick Ekeroth i Fredrikstad kommune mener den ferske SSB-statistikken er veldig gledelig. Foran høstens valg etablerte kommunen et prosjekt der 15 såkalte demokratiguider (+) skulle informere om valgordningen og hvem som har stemmerett, med mål om å øke valgdeltakelsen spesielt blant unge og personer med minoritetsbakgrunn.

Ekeroth mener resultatene, som også viser at flere i den sistnevnte målgruppen gikk til stemmeurnene sammenliknet med 2015, er et bevis på at tiltaket var vellykket.

– Det var mange som ikke visste at de kunne stemme ved kommunevalget, før våre medarbeidere informerte og veiledet dem rundt dette. Dette prosjektet har også fått nasjonal oppmerksomhet, sier Ekeroth.

– Så må vi fortsette å jobbe for økt valgdeltakelse. Der har vi fortsatt mye å gjøre, men jeg ser verdien av dette prosjektet og en positiv effekt, legger han til.

Les også: Viser vei til valglokalene (Demokraten+)

###

Valgansvarlig Dick Ekeroth i Fredrikstad kommune. FOTO: Hermund L. Kjernli

Ikke bare valgrelatert

Nå ønsker han derfor at ordningen med demokratiguider skal bli videreført.

– Målsettingen er å få til en satsing også mellom valgene, slik man har i Gøteborg og andre svenske byer, som kan bidra til økt engasjement blant unge og minoriteter i lokalsamfunnene på generell basis. Vi håper å få noen prosjektmidler til dette, sier Ekeroth.

Blant de unge bystyrerepresentantene er det litt delte meninger rundt dette.

– Demokratiguidene har gjort en god jobb, og tiltaket fikk også ros av stortingspresidenten da hun besøkte Fredrikstad før valget. Jeg mener alt som kan bidra til økt valgdeltakelse er veldig bra, og at dette er et prosjekt som kan være til etterfølgelse også for andre kommuner, sier Maria Imrik.

– Jeg er usikker på om dette er den riktige løsningen ved framtidige valg. Det som er sikkert er at vi må fortsette å jobbe for økt valgdeltakelse, og særlig der den er lavest. Så får vi se nærmere på om det skal gjøres gjennom demokratiguider, eller om det finnes andre og enda bedre tiltak, avslutter Aleksander Abelsen.

---

Valgdeltakelse i Fredrikstad 2019

  • * Totalt: 58 prosent (+4,2 fra 2015)
  • * 18-19 år: 56,8 (+12,2)
  • * 20-24 år: 42,8 (+13,4)
  • * 25-44 år: 47 (+4,1)
  • * 45-66 år: 64,3 (+2,6)
  • * 67-79 år: 72,8 (+1,4)
  • * 80 år eller eldre: 55,1 (+0,7)
  • * Menn: 55,9 (+3,9)
  • * Kvinner: 59,9 (+4,4)
  • * Norske statsborgere, innvandrere: 39 (+2,9)
  • * Norske statsborgere, norskfødte med innvandrerforeldre: 39,2 (+7,6)
  • * Utenlandske statsborgere: 29,1 (+2,9)
  • Kilde: SSB

---

Mer fra Dagsavisen