Nyheter

– Det er ikke sånn at kamper vunnet er evigvarende seire

– Det er fortsatt et stykke å gå før vi har oppnådd full likestilling. I Norge ble kvinners rett til abort gjort om til et forhandlingskort for regjeringssamarbeid, sier Hannah Berg i 8. mars komiteen Fredrikstad.

Hvem: Hannah Berg (28)

Hva: Gruppeleder for Rødt Fredrikstad

Hvorfor: Medlem av 8. mars komiteen og har jobbet aktivt med å utvide omfanget av kvinnedagsmarkeringen.

For første gang arrangeres kvinneuka i Fredrikstad. Hvorfor er det viktig å forlenge kvinnedagen til en hel uke?

– I fjor var alle arrangementene på selve dagen. I etterkant fikk komiteen tilbakemelding på at mange hadde ønske om å få med seg hele programmet, men at det rett og slett ikke var mulig. Dermed tenkte vi at det er bedre å fordele arrangementene  utover hele uka.

Er kvinnedagen fortsatt viktig?

– Absolutt. Det er fortsatt et stykke å gå før vi har oppnådd full likestilling. Dessuten er det ikke sånn at kamper vunnet – er evigvarende seire. Det har vi sett mye av de siste årene. I mange land er rettssikkerheten for kvinner og LHBTIQ-person blitt svekket. Her i Norge ble kvinners rett til abort gjort om til et forhandlingskort for regjeringssamarbeid.

Er det kvinnerettigheter man i dag tar for gitt?

– Vi har nok blitt godt vant til mange av de godene kvinner og menn har kjempet fram. Vi tar det for gitt at det offentlige står for nok barnehageplasser, slik at begge foreldre har mulighet til å jobbe. Og de fleste mener vel i dag at kjønn eller sosioøkonomiske forhold ikke skal begrense mulighetene dine til å delta i kommune– og stortingsvalg.

I 2014 gikk protesten mot forslaget om fastlegers reservasjonsrett i abortsaken og i 2018 #Metoo-kampanjen. Hva blir årets viktigste kampsak?

– Både abort og #Metoo er viktige saker som fortsatt kommer til å være en del av 8. mars-tog rundt om i landet. Her i Fredrikstad blir hovedparolen «Solidaritet med verdens kvinner», og vi har laget paroler med «Stopp AAP-kutt» og «Et trygt og godt fødetilbud til alle».

Allerede i desember oppfordret dere næringslivet, kommunen, byens frivillige organisasjoner og partier til å bidra hele uka. Hvordan har det gått?

– Det har egentlig gått over all forventning. Stort sett er det organisasjoner som har tatt kontakt, så neste år må vi nok ta mer aktiv kontakt med næringslivet og idretten. Vi har hatt alt fra strikkekafé til byvandring og politiske møter på programmet – også har dere i Demokraten vært kjempeflinke til å ta utfordringen.

Er alt slik det bør være når det gjelder likestilling i Fredrikstad kommune?

– Jeg tenker vi har en vei å gå med å få flere kvinner inn i de tradisjonelle «mannsyrkene», og menn inn i de tradisjonelle «kvinneyrkene». Vi har veldig godt av å ha begge kjønn representert. Vi må også jobbe med heltidskultur. I tillegg så må vi nok se på helseyrkene våre og hvordan de er organisert. I dag slutter mange i jobben før pensjonsalder fordi de ikke klarer å stå i yrket sitt lengre.

Hvordan skal du tilbringe 8. mars?

– 8. mars er først og fremst en kampdag, så det blir en rolig morgen for å lade opp til markering og tog i byen. Etter det blir det nok mat og sosialt i byen før jeg skal se filmen Woman på kino, kan hende det blir et par øl på kvelden for skåle for en bra uke.

Får kvinner nok plass i media, eller tar mange av oss mannlige journalister fortsatt kontakt med menn når uttalelser skal hentes inn?

– Det kan nok dere journalister svare bedre på enn meg. Jeg tror menn fortsatt i større grad brukes til «ekspertuttalelser». Men det kan henge sammen med at akademia fortsatt i stor grad er kjønnet. I tillegg er mange menn flinkere til å «ta plass», også i mediebildet. Men jeg syns mediene er blitt mer bevisste på å slippe til kvinner.

Les også: Terje (49) stilte utkledd som Elsa fra «Frost» i barnehagen: – Opp til meg å vise at det går an

Politikerlønninger, BPA-konsesjon, fattigdom, sosiale forskjeller, husleieøkning og boligpolitikk for unge. Engasjementet ditt er stort – føler du at budskapet når fram?

– Jeg syns budskapet når fram, men det er langt mellom ord og handling. I tillegg har jeg ikke valgt de enkleste sakene å jobbe med. Det å skulle endre boligpolitikken i en kommune eller redusere barnefattigdommen tar tid. Det er fortsatt tidlig i perioden, så jeg prøver å ikke være altfor utålmodig.

Som frikjøpt politiker med en total godtgjørelse på 500.000 kroner har du valgt å betale møtegodtgjørelsen tilbake til partiet sentralt. Er det feil å tjene godt?

– Det er ikke feil å tjene godt, men det er feil at politikere skal tjene mye mer enn folk flest. Vi skal representere mangfoldet i samfunnet, da kan vi ikke bli en lønnselite.

Rødt Fredrikstad opplevde størst økning i kommunevalget – hva tror du er årsaken til veksten?

– Etter at Rødt kom inn på Stortinget så har vi fått mye mer pressedekning nasjonalt og jeg tror dette har bidratt til at fler har fått opp øynene for partiet. Lokalt har vi vært tydelige i mange saker som er viktig for folk i Fredrikstad. Også tror jeg nok vi viser oss som et prinsippfast parti som tenker annerledes om politikk. Vi ønsker å endre maktstrukturene og ikke bare påvirke konkrete saker. Vi vil at folk skal få mer innflytelse på politikken – det står vi ganske alene om.

Les også: Annie fyller 101 år på kvinnedagen

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg fikk en aha-opplevelse da jeg oppdaget «The Book of the City of Ladies». Denne boka fra 1400-tallet bør alle feminister lese. Utenom det så er det stort sett science fiction–bøker som gjør størst inntrykk på meg.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg kan ikke huske å ha hatt en barndomshelt. Men jeg var stor fan av Kaptein Sabeltann og Blekkulf da.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg blir utrolig sint på meg selv hver gang jeg tenker at jeg ikke er bra nok. Jeg har vært feminist store deler av livet mitt, likevel sniker det seg inn tanker i ny og ne om at jeg burde jobbe for å se «sånn og sånn» ut – eller være flinkere til å leve opp til forventningene jeg tror folk har om meg.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Binger en dårlig TV-serie, danser natten lang i Oslo, eller reiser til en del av verden jeg ikke har vært før.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det er nesten lettere å svare på hva jeg ikke vil gå i tog for. Demonstrasjoner er et viktig demokratisk verktøy for å sette søkelyset på saker.

Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke husker noen kule barndomshelter jeg kunne briljert med i dette intervjuet. Jeg synes egentlig det å angre er litt bortkasta. Jeg vil heller lære av det jeg gjør feil, utvikle meg og gjøre det bedre neste gang (hvis mulig).

Meninger: 
«Det hjelper ikke å ha en privat sektor som går godt, når offentlig sektor tømmes»
«Har likestillingens utvikling punktert i Norge?»

Mer fra Dagsavisen