Debatt

«Rødhvit glede i fotballbyen»

La oss ønske Fredrikstad Fotballklubb lykke, lykke til i korona-sesongen 2020! Fredrikstad er nemlig ikke helt det samme uten FFK i toppen.

###
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Frode Rekve. Vignett

Endelig skal fotballen

rulle i Plankebyen igjen. I godt over 100 år har Fredrikstad Fotballklubb engasjert og oppildnet sitt tallrike og trofaste publikum. Snart kan FFK på ny komme i gang med ordentlige treninger, og om ikke lenge er det omsider klart for etterlengtede seriekamper for de rødhvite. Fotballpausen i koronatiden har vært hard for mange entusiaster.

Årets sesong begynte så lovende med imponerende resultater i treningskampene allerede i januar og februar. FFK slo både eliteserielag og gode svenske motstandere med intens, hurtig framover-rettet angrepsfotball. Publikum fikk også gleden av å se en ny, superivrig assistenttrener Joakim Klæboe i aksjon. Med iøynefallende knallrød topplue og kraftig røst ga han klare, høylydte beskjeder fra sidelinja og hoiet fram sine disipler. Til og med den sindige hovedtrener Bjørn Bummen Johansen veivet litt med armene, gestikulerte og slo seg riktig friskt løs. Snakk om nye takter!

Dette lovet godt. Slutt på tåkeprat og ubegripelige analyser. Endelig spilte rødbuksene gjenkjennelig FFK-fotball med skikkelig tæl og vinnervilje. For enkelte var høstens opprykk allerede i boks!

Så kom pandemien med et brak og all idrett og masse-underholdning stanset. Lojalt fulgte vi alle myndighetenes råd og håpet at smitten kunne kontrolleres og bekjempes hurtigst mulig. Stor var gleden da restriksjonene etterhvert ble lempet slik at i hvert fall barne- og ungdomsidretten kunne komme forsiktig i gang igjen. Det ble rene kalveslippet rundt omkring på Fredrikstads mange idrettsarenaer.

Og endelig står vi nå foran full åpning i den voksne toppidretten også. Riktignok uten publikum den første tida, men gjett om folk vil strømme til Fredrikstad stadion igjen når FFK skal spille og  portene åpnes! Der er det jo plass til 12 000 tilskuere, så selv med pålagt avstand og strenge smittevern-regler, kan kanskje FFK håpe på så mange som 3 - 4000 tilskuere på hjemmekampene når tilskuer- restriksjonene lempes utover høsten.

Les også: FFK-treneren signerte ny kontrakt

Forleden ble det etter reglene avholdt årsmøte i FFK. Det ble på mange måter en helt spesiell og fin opplevelse. Heldigvis er det ikke lenger nødvendig å ha slike møter digitalt eller på videoskjerm så lenge deltakerantallet ikke overstiger 50. Om lag tjue pent kledte FFK-ere med mangeårig medlemskap i orden, benket seg rundt langbordet på klubbrommet og ga lojalt og enstemmig sin tilslutning til hvert eneste punkt på dagsorden. Oppe fra veggene stirret tidligere æresmedlemmer og berømte storspillere taust og alvorlig ned på den lille forsamlingen fra sine sorthvit-fotografier i glass og ramme. Det rådet samhold og høytid over tidenes kanskje mest fredelige årsmøte i FFKs historie.

Deltakerne på årsmøtet fikk vite at FFKs økonomi forhåpentligvis kommer til å overleve koronatiden og 2020-sesongen uten altfor store mén, hvis ikke absolutt alt går galt. Håpet er at sponsorer og sesongkortinnehavere har tålmodighet med klubben og ikke svikter i denne vanskelige tida. Størst var imidlertid gleden over å høre at optimismen fortsatt råder i samtlige lag og på alle nivåer i klubben. Nye testresultater viser dessuten at spillerne på A-laget er usedvanlig godt trent tross alle problemer.

Men kanskje viktigst av alt: Ifølge de jordnære og høyst lokale FFK- sjefene Jostein Lunde og Joacim Heier, er   stemningen i laget den beste på mange år. Latteren sitter løst, og spillere og trenere har et svært godt og respektfullt forhold til hverandre. Enhver kjenner sin rolle, og kameratslig samhold preger laget. Halvparten av spillerne er sugne, unge, fredrikstad-gutter som er alet opp i klubben. Det liker vi. Særlig når samtlige har ett eneste felles mål: Opprykk i høst!

La oss ønske Fredrikstad Fotballklubb lykke, lykke til i koronasesongen 2020! Måtte publikum kjenne sin besøkelsestid og hell og lykke igjen følge laget i vår by. Fredrikstad er nemlig ikke helt det samme uten FFK i toppen.

Heia, heia Fredrikstaaa!

Les også: FBK skjenkes overskudd fra golfturnering: – Vi er evig takknemlige (+)