Demokraten

HKH Kronprinsesse Mette-Marit innvier Håpets katedral

I tre år har frivillige jobbet med å skape en katedral av håp – i kjærlighet til havet. Lørdag innvier HKH Kronprinsesse Mette-Marit det interreligiøse kunstprosjektet i tre og plast på Isegran i Fredrikstad.

Med takplater av plast som har forurenset hav og strender, har det blitt lagt ned utallige dugnadstimer i byggingen av det 120 kvadratmeter store flytende byggverket. På en tradisjonell pram er katedralen reist, inspirert av stavkirker – en krysning mellom moderne kunst og verdensarv.

– Vi gleder oss til å dele denne dagen med folk, og vise at det nytter å samle ulike religioner, kulturer og generasjoner i bærekraftsarbeidet og i kampen mot plast i havet, sier Solveig Egeland, kunstnerisk leder i Håpets katedral.

Skal lanseres internasjonalt

Verdens miljødag blir markert 5. juni hvert år. Det er ikke tilfeldig at innvielsen av Håpets katedral blir lagt akkurat på denne datoen.

– FNs miljøprogram kaller katedralen for en «game changer on global level». Vi kommer til å direktesende innvielsen, og FN lager også en reportasje om prosjektet som de kringkaster i sitt nettverk og sine kanaler. Planen er også å lansere katedralen internasjonalt i løpet av året, forteller Egeland.

Innvielsesseremonien blir strømmet direkte på facebooksidene til Håpets katedral og Den norske kirke.

(Saken fortsetter under bildet)

– Katedralen har blitt en møteplass, hvor prambyggere har blitt håpsbyggere, sier kunstnerisk leder Solveig Egeland.

«Hemmelig gave» ankommet

Tirsdag kunne Solveig Egeland fortelle at en «hemmelig gave» fra England har ankommet katedralen på Isegran i Fredrikstad.

– Helt fantastisk! Vi får låne en bispekåpe, laget av plast fra Themsen. En kunstskatt som har vært utstilt på British Museum i London. Kunstneren, Sarah Wilson, vil at vi skal bruke den under åpningen, smiler Egeland.

I tillegg til digital deltakelse fra HKH Kronprinsesse Mette-Marit, deltar også frivillige, sanger Helene Bøksle, Domkirkens jentekor, biskop Atle Sommerfeldt, ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) og fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) på innvielsesseremonien lørdag. I tillegg blir det hilsener fra kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H), Karoline Andaur (World Wide Fund) og FNs miljøprogram ved Dr. Iyad Abumoghli.

Prosjektleder Anne Skauen og kunstnerisk leder Solveig Egeland kan stolt invitere til digital innvielse av Håpets katedral. Nærmere 10.000 dugnadstimer er lagt ned av frivillig innsats for å reise katedralen. Et interreligiøst samlingsrom bygget i tråd med FNs bærekraftsmål. Takplatene er laget av plast som har forurenset hav og strender.

Les også:

Solveig Egeland: – Får du først smaken på å være ute i naturen, så blir du litt avhengig (+)

Religiøs samling og en gullstrupe for naturen

Anne Skauen: Når man deltar i et prosjekt som Håpets katedral, eller frivillig arbeid, vokser man som menneske

Gruppa som gir håp for mennesker som sliter med ensomhet, utenforskap og manglende livsglede


Mer fra Dagsavisen