Ut av regjeringen til slutt

Solberg har tapt like mye som Sandberg.

Det gikk som det måtte gå. Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) hadde gått seg helt vill i sikkerhetsproblemer og ekteskapelige problemer. Han var til slutt blitt en statsråd som manglet tillit. Hvis ikke statsminister Erna Solberg og Frp-leder, finansminister Siv Jensen hadde latt han gå, ville Stortinget ha slukt ham.

Selv i Frp var det folk som ville ha ham ut av regjeringen. En stjerne i Frp har sluknet. Han er også ferdig som nestleder i partiet. Sylvi Listhaug er klar til å overta som nestleder i Frp. Dermed har Listhaug rykket et langt skritt nærmere lederstolen den dagen Siv Jensen går av.

Det gikk altfor sent med å få Sandberg ut av regjeringen. Han skulle ha vært ute for lenge siden. Statsminister Erna Solberg kjempet en kamp for å beholde Sandberg som hun var dømt til å tape.

Da det i slutten av juli ble kjent at fiskeriminister Sandberg hadde vært på ferie i Iran sammen med kjæresten, norsk-iranske Bahareh Letnes (28), uten å ha meldt fra til Statsministerens kontor slik han skal, ble det blå lyset tent. Lyset ble sterkere da det viste seg at han også hadde tatt meg seg tjenestetelefonen til Iran, stikk i strid med sikkerhetsreglementet.

Det toppet seg i helgen da Adresseavisen skrev at hans fraseparerte kone, statssekretær Line Miriam Sandberg (Frp) i Helsedepartementet, allerede i mai sendte en bekymringsmelding til Statsministerens kontor om eksmannens nye kjæresteforhold til en ung dame med iransk bakgrunn. Det skal ha vært grunnen til at Sandberg ikke fortalte Statsministerens kontor om kjærlighetsferien. Han fryktet for lekkasjer fra Statsministerens kontor. Med andre ord var statsråden urolig for at statsministeren eller noen av hennes medarbeidere skulle lekke fortrolig informasjon til ekskona. Det er ganske enkelt utrolig at han kunne tro noe slikt.

Statsminister Solberg lot Sandberg-skandalen få utvikle seg fra dag til dag i offentligheten uten å gripe inn. Hun sto på sidelinjen som en passiv tilskuer. Sandberg hadde innrømmet feil og fikk Solbergs tilgivelse. Han fikk også støtte fra Frp-leder, finansminister Siv Jensen. Her ligger noe av Solbergs problem. Hun bestemmer ikke like fritt over Frps og Venstres statsråder som hun gjør over Høyres folk. Det satt langt inne for Siv Jensen å gi slipp på partiets nestleder.

Med både Per Sandberg og Sylvi Listhaug er Frps to mest markerte profiler ute av regjeringen de neste årene. Harald Tom Nesvik som ny fiskeriminister blir bare en blek utgave av Per Sandberg. Per Sandberg sitter heller ikke på Stortinget. Han er derfor trolig ferdig i rikspolitikken.

Opposisjonen på Stortinget trodde statsministeren hadde fått solstikk da hun slo ring om Sandberg. Det har haglet med spørsmål fra opposisjonen til fiskeriministeren og statsministeren. Fristen for å svare var satt til mandag denne uka. Svarene hadde ikke overbevist opposisjonen om at Sandberg ikke var en sikkerhetsrisiko. Statsminister Solberg kan vente seg en ny storm for at hun ikke tar sikkerhetsarbeidet i sin regjering med større alvor enn at statsråder kan dra med seg tjenestetelefonen til land med høy sikkerhetsrisiko, og at man heller ikke melder fra om reisen.

Riksrevisjonens rapport om regjeringens elendige oppfølging av arbeidet med å sikre viktige institusjoner i politiet og forsvaret mot terror og krig, såkalt objektsikring, ligger i Stortinget og ulmer. Da Stortinget forrige gang behandlet en lignende kritisk rapport fra Riksrevisjonen, endte det med et daddelvedtak mot regjeringen. Det er den sterkeste kritikken Stortinget kan veda uten å vedta mistillit. Denne gangen kan det ende med mistillit og hele regjeringens avgang. Sikkerhetsskandalen med Per Sandberg er bensin på bålet.

For å komme en ny kraftig reaksjon fra opposisjonen i forkjøpet, og sikkert for å hindre at tirsdagens partilederdebatt i Arendal ikke skulle drukne Sandberg-skandalen, måtte fiskeriministeren ut av regjeringen mandag. Det påstås at han gikk frivillig. Er det riktig framstår han faktisk som mer ansvarlig enn statsminister Solberg, som ikke klarte å handle før det var for sent.

Dette minner om Listhaug-skandalen. Også i den saken reagerte statsminister Erna Solberg altfor sent. Samme dag som den tidligere justisministeren la ut sitt fryktelige angrep på Ap på sin Facebook-side, skulle statsministeren ha rykket ut og satt Listhaug kraftig på plass. Det skjedde ikke. I hennes regjering er det lett å få tilgivelse, men vanskelig å få refs.

Det endte som vi vet med at Listhaug også trakk seg såkalt frivillig. Statsminister Erna Solberg mener at det er bedre for regjeringen at statsrådene trekker seg frivillig i stedet for å bli sparket ut. Hun gir dermed inntrykk av at hun er en lite handlekraftig leder. Erna Solberg skjærer ikke igjennom når det gjelder som mest.

arne.strand@dagsavisen.no