Til salongen!

Harald Eias analyser er enøyde. Men 20 millioner facebooksider kan ikke ta feil.

Uka for de skravlende klassene har vært dominert av nok oppgjør mellom kjønnene, mellom på den ene sida Harald Eia som innrømmer at han setter mest pris på gode tilbakemeldinger fra menn, og Linn Skåber som har svart at Eia er dum. Æddabædda, hun liker andre menn bedre enn han. Og som fortjent, sparket hun han billedlig i ballene. Høhø. Ballespark. Bare å kunne skrive det og si det, virker tilfredsstillende for mange.

Denne kjønnsdiskusjonen kommer sånn cirka annethvert år. Hver gang hoppes det på fra begge kanter av andedammen med navlen først. Kvinner har sitt fellesskap og menn har sitt, og så har vi også arenaer som vi deler. Som er de viktigste. Det burde egentlig være ukontroversielt. Samtidig er det like mange ulike måter å forholde seg til kvinner på som det er menn. Eia er ikke mer representativ enn noen andre. Men kjønn og seksualitet, som jo ligger under, har en hypnotisk effekt på oss. Og da er det selvsagt fristende for en fyr som Eia å fyre opp litt. Hvor vilt lett det er å få full fyr, må overraske han hver gang. Skulle nesten tro noen hadde snakka sammen. (Linn? Harald her, jeg har en ide...).

Eia er sosiolog og som faggruppe er de synsere. Da stoler jeg mer på kvantitative analyser gjort av en sindig kar (det kunne vært ei sindig dame) fra Sintef i Trondheim. En forsker derfra har studert bruken av facebook og analysert 20 millioner facebooksider, og sett på nettopp kjønnsforskjellene. Store data avslører hva vi faktisk er opptatt av, i motsetning til hva folk sier de er opptatt av. Og resulatet er ikke oppløftende lesing. Hvis man er kvinne. Og særlig ikke hvis passet er rødt.

Kvinner er mye mindre interessert i politikk og nyheter enn menn. Tendensen er den samme i ti land som forskeren har sett på. Men norske kvinner skiller seg ut som særlig lite engasjert i krig og fred og sånn. Unge, norske kvinner i alderen 13 til 28 kommer dårligst ut. Tidligere undersøkelser viser også at spriket mellom menn og kvinner er størst her i landet når det kommer til kunnskap, innsikt og interesse for politikk.Kanskje ikke så rart da at Eia ser til Otto Jespersen for bekreftelse? Men at kvinner ikke er helt på høyden når det gjelder samfunnsanalyse, trenger vi jo egentlig ikke forskning på, for dette har vi menn mistenkt lenge. Ja, dette har menn visst siden Jesu tid.

Da var det på tide å trekke seg tilbake til salongen igjen, herrer. Vi må snakke litt politikk.