Mot lysere tider

Ingen hadde for noen måneder siden trodd at vi allerede i romjula skulle ha kommet i gang med koronavaksineringen.

Svein Andersen (67) på Ellingsrudhjemmet i Oslo var førstemann som fikk vaksinen her i landet. Det var et historisk øyeblikk som ble direktesendt på TV.

Statsminister Erna Solberg kalte det en frigjøringsdag. Vaksinen er det som skal til for å frigjøre oss fra viruset.

I går startet vaksineringen av beboerne på sykehjem i seks nye kommuner på Østlandet. Så går det slag i slag.

Når sykehjemsbeboere i hele landet er vaksinerte, går det etter alder, de eldste får først. Hele befolkningen får tilbud om vaksine.

Det vil ta tid å vaksinere alle, men innen sommeren er trolig det meste unnagjort. Allerede ved påsketider kan vi sannsynligvis merke den positive effekten av vaksinen.

Les også: Hvor pokker kommer dette til å ende, tenkte LO-lederen: – Da var det bekmørkt, altså

Nå som vi får vaksinen, kan vi puste lettet ut, men ikke senke skuldrene. Skal vi vinne kampen mot pandemien, må smittevernet være på topp parallelt med vaksineringen. Det vil være en katastrofe for vaksineprogrammet hvis det oppstår en ny smittebølge.

Myndighetene må fortsatt være hard i klypa og befolkningen må følge de råd og anbefalinger som blir gitt. Det blir lettere å holde ut nå som vi vet at det går mot lysere tider.

Vaksineringen vil føre til at den økonomiske aktiviteten tar seg opp i løpet av vinteren og vårmånedene. Ledigheten vil synke, men den vil trolig fortsatt være på et uakseptabelt høyt nivå.

Les også: Regjeringen forkorter karantenetiden for innreise ved negative koronatester

Regjeringen kan ikke slutte med de økonomiske støttetiltakene så lenge bedriftene sliter og folk er uten jobb. Ledigheten må ikke få bite seg fast på et høyt nivå.

I kampen mot viruset har det ikke stått på penger. Det må det heller ikke gjøre når gjelder å bekjempe ledigheten.