Frp-leder Siv Jensen, her under budsjettkonferansen på Hurdal sist uke

Krise for regjeringen

Bompengeopprøret har nådd regjeringen.

Flere lokale Frp-ledere krever at partiets landsmøtevedtak om å bruke oljepenger for å slette bompengegjelden og rive bomstasjonene, må følges opp av regjeringen. Hvis ikke, kan det komme krav om at Frp må gå ut av regjeringen. Frp har alltid vært god til å spille for galleriet. Det er derfor naturlig å spørre om ikke dette bompengeangrepet på regjeringen bare er et skuespill.

Mye tyder imidlertid på at det er mer alvorlig denne gangen enn det slike forestillinger har vært tidligere. Frp har eid saken om nei til bompenger. Etter seks år i regjering med finansminister og samferdselsminister fra Frp er partiet i ferd med å miste eierskapet til Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) som ifølge meningsmålingene er på vei opp i flere byer, mens Frp er på vei ned. Partiet må handle raskt for ikke å bli overkjørt av FNB ved valget.

De siste dagers utspill fra framtredende Frp-politikere med trusler om å forlate regjeringen viser tydelig at panikken har grepet partiet. Kravet om å gå av hvis partiet ikke får som det vil, henger ikke på greip. Det logiske ville være å bli i regjeringen for å endre politikken. Går Frp ut, får det ingen innflytelse på bompengepolitikken. Det er solid flertall for bompenger i Stortinget.

Politikere i panikk tenker ikke klart. Derfor er det mulig at Frp velger å hoppe av hvis ikke partileder Siv Jensen legger fram ekstraordinære tiltak mot bompenger på det ekstraordinære landsstyremøtet onsdag. Hun må komme med noe mer enn smuler og tomme løfter om hva som kommer i senere statsbudsjetter. Siv Jensen klarer neppe å ri stormen av hvis hun ikke forsikrer landsstyremøtet om at regjeringen vil legge om til en ny politikk der bompengefinansieringen av samferdselsprosjekter tones betydelig ned.

Frps trussel om å trekke seg ut av regjeringen og partiets krangling med Venstre om bompenger, er svært skadelig for regjeringen. Det er enda et tegn på at Erna Solbergs regjeringsmannskap ikke henger sammen. Fire partier i regjering er minst ett parti for mye.