Kongen ofrer bøndene sine

I forrige uke kom nyheten om at Magnus Carlsen er like dårlig til å forstå det samfunnet han kommer fra som han er god til å spille sjakk.

Magnus Carlsen er en av våre største idrettsprofiler, om ikke den aller største. Det han har prestert i sjakk de siste sju årene er uten sidestykke i norsk idrettshistorie.

Slik det ser ut nå, kommer Carlsen likevel aldri til å bli kåret til Årets navn på idrettsgallaen, der Norges idrettsforbund hyller sine største. Og bra er det.

I forrige uke kom nyheten om at Magnus Carlsen er like dårlig til å forstå det samfunnet han kommer fra som han er god til å spille sjakk. Carlsen har valgt spillselskapet Unibet som sin hovedsponsor.

Carlsen, som har gjort mye for sjakkinteressen i Norge gjennom sine enorme prestasjoner, gjør med denne sponsoravtalen livet vanskeligere for det sjakkspillende Norge, og for resten av idrettsbevegelsen.

Norsk Tipping har spillmonopol i Norge. En hovedårsak til det er et ønske om å regulere spillavhengigheten så langt det går. Norsk Tippings spill er mindre avhengighetsskapende enn det mange av de private aktørene tilbyr, det finnes klare begrensninger for hvor mye hver enkelt kan spille hver dag, og vi har strenge restriksjoner på reklame for pengespill.

Unibet er ikke underlagt noen av disse restriksjonene.

Like viktig i denne sammenhengen: Norsk Tipping bidrar til samfunnet og idrettsbevegelsen ved å spre penger tilbake til alle særforbund og andre gode tiltak i folkehelsens og frivillighetens tjeneste.

Rundt seks milliarder kroner i året går tilbake fra Norsk Tipping til samfunnsformål. Unibet bidrar ikke med en krone.

Carlsens private avtale er en langfinger til denne tradisjonen.

Carlsen kommer fra Lommedalen. Vi håper han har mage til å fortelle Lommedalens IL at laget vil miste de rundt 100.000 det får gjennom Grasrotandelen fra Norsk Tipping om mange nok av de etablerte stjernene gjør som Carlsen.

Hans avtale ikke bare utfordrer, men undergraver, et av de økonomiske fundamentene i vår største folkebevegelse.

I sjakk er det helt nødvendig å ofre bonden for å redde kongen. Det er ikke slik vi liker å tenke om det norske samfunnet.

Dette var et usedvanlig dårlig trekk av sjakkgeniet Magnus Carlsen.