Kniving om Oslo-mandater

Da Marianne Marthinsen sa nei takk til å stå som nummer to på Oslo Arbeiderpartis stortingsliste, fikk partiet et problem. Hvem har store nok føtter til å fylle hennes politiske sko?

Reglene sier at en kvinne skal følge en kvinne. Flere navn svirret i lufta, Kamzy Gunaratnam, Siri Gåsemyr Staalesen og Zaineb Al-Samarai.

Helt i siste runde dukket navnet til Trine Lise Sundnes opp.

Les også: Kamp om stortingsplass: Kjente fjes kan ryke ut, og en LO-veteran blir joker (+)

Situasjonen ble ikke enklere for nominasjonskomiteen da Jan Bøhler forsvant fra tredjeplassen på lista og ut av partiet. Her er også reglen klar. En mann skal erstattes av en mann.

Espen Barth Eide lå derfor an til å klatre fra femte plass til tredje plass. Så enkelt skal det ikke være. Oslo Aps leder Frode Jacobsen vil på Stortinget. Det er åpenbart mer fristende å være nummer tre på Oslo-lista i Stortinget enn nummer én i bystyret.

Det er mange hensyn som skal tas i forbindelse med nominasjonen til Stortinget. Det skal være balanse mellom kjønnene og aldersgruppene. Det må være variasjon når det gjelder geografi og yrkesbakgrunn. Etnisk bakgrunn er også meget viktig.

Vi kan ikke ende opp igjen med et «blendahvitt» storting.

Les også: Derfor kaster LO-toppen seg inn i striden om stortingsplass for Oslo Ap (+)

Politisk erfaring fra kommunestyrer og Stortinget veier tungt. Partiene bør ikke nominere slik at gruppene etter stortingsvalget er tømt for folk med erfaring fra stortingsarbeid. Spesielt gjelder dette Oslo Ap der første mann på lista er statsministerkandidat. Det taler til fordel for renominasjon av Siri Gåsemyr Staalesen og Espen Barth Eide. Det er to sterke navn som har gjort en god jobb i valgperioden.

LO-veteran Trine Lise Sundnes har sagt til Dagsavisen at hun ønsker å representere Oslo Ap på Stortinget i neste periode. Det er bra for Ap og for fagbevegelsen ikke minst. Sundnes kan trekke stemmer som partiet mangler.