Frp-jakten på Sp-velgere

Siv Jensen beskylder Sp-lederen for å lure velgerne. Jensen bør gå stille i dørene, for hun seiler under falskt flagg.

Frp-leder Siv Jensen prøver seg på et slags frieri til Senterpartiet. «Har det streifet deg at du har valgte feil lag?» spurte Jensen med adresse til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i sin tale på lørdagens Frp-landsmøte.

Det er interessant å reflektere litt over dette frieriet. Siv Jensen ønsker slett ikke å kapre Senterpartiet. Hun vil bare ha velgere som har rømt til Sp. Derfor forsøker hun å innbille folk flest om at Senterpartiet hører til på borgerlig side i politikken, selv om hun innerst inne ikke tror på dette.

Strategien til Jensen er todelt: Frp-lederen ønsker naturlig nok at partiet hennes skal bli større, og da er det lettest å få velgere fra et parti som spiller på noen av de samme politiske strengene som Frp. Den andre grunnen er at venstresiden svekkes hvis disse velgerne kan lokkes «tilbake» over den politiske midtstreken.

Siv Jensen beskylder Sp-lederen for å lure velgerne. Jensen bør gå stille i dørene, for hun seiler under falskt flagg.

Senterpartiet er nemlig godt plassert på venstresiden i rikspolitikken. Det linjevalget ble foretatt for mange år siden og ble manifestert da partiet gikk inn i den rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg i 2005. Senterpartiet har også vært i klar opposisjon til Erna Solbergs regjering siden den så dagens lys i 2013. Det er nok å nevne sentraliseringspolitikken som Høyre og Fremskrittspartiet har stått for i sju år.

Lørdagens Frp-landsmøte viser med tydelighet at det er tre fløyer i Frp. På den ene kanten står Carl I. Hagen og Oslo-gjengen som vil dra partiet i nasjonalistisk retning ved å sette «Norge først». På motsatt fløy står Ketil Solvik-Olsen. Han mener at partiet er tjent med å bruke en mykere innestemme slik at velgerne lettere får med seg det faktiske budskapet. Og mellom disse fløyene forsøker Siv Jensen å bygge bro.

I sin landsmøtetale brukte Jensen kallenavn på sine politiske motstandere. Det var et dårlig bidrag til en opplyst politisk debatt.

Les også: Støttehjulet pumper seg opp