Kommentar

Støttehjulet pumper seg opp

«Politisk ukeslutt»: Dette har ikke vært Frps beste tid.

Da Frp gikk ut av regjeringen i januar, var tanken at det skulle gjøre partiet stort og sterkt. Det har forsiktig sagt ikke skjedd.

Regjeringens nedstengning av landet i mars sendte Høyre opp på meningsmålingene og Frp ned.

Kommentar: «Det er måneden for at hyklerne skal møte seg selv og barna i døra»

Situasjonen hadde kanskje vært en helt annen hvis det var finansminister Siv Jensen og ikke finansminister Jan Tore Sanner fra Høyre som hadde drysset oljemilliarder over landet og folket. Så feil kan man ta når viktige politiske avgjørelser tas under press og mye stress.

Bruk av oljemilliardene har vært Frps slagord i mange år. Dette og en streng innvandringspolitikk gjorde Frp til et annerledesparti.

Annerledesheten varte helt til Frp ble regjeringsparti for en «evighet» siden.

Erna Solberg kunne neppe ha fått en bedre finansminister enn Siv Jensen. Det er ikke blitt avslørt en eneste betydelig økonomisk uenighet mellom statsminister Solberg og finansminister Jensen i de sju årene de regjerte sammen. Det var til fordel for regjeringen, men det skadet oppslutningen om Frp.

Partiet ble for likt storesøster Høyre.

Det var det grasrota ville at ledelsen skulle gjøre noe med. Presset ble så sterkt at Siv Jensen ikke hadde annet valg enn å ta partiet ut av regjeringen.

Siv Jensen har ikke sagt nei til å regjere sammen med Erna Solberg for godt. Hun har sagt et definitivt nei til å regjere sammen med KrF og Venstre.

Les også: Listhaug: – Vi ønsker å prioritere forfulgte kristne

Siv Jensen er åpen for å regjere sammen med Høyre, hvis det skulle bli en åpning for det. Det ser ikke slik ut. Men hvem vet hva som vil skje. Det er et år igjen til valget. Meningsmålingene viser at det foregår mange overraskende bevegelser blant velgerne.

Frp vil ikke bruke landsmøtet i dag på å gråte over feilene fra i går. Partiet vil se framover til budsjettbehandlingen i Stortinget, med et sideblikk til valget neste år.

Landsmøtet vil stille tøffe krav for å støtte statsbudsjettet.

Kutt i bistanden og strammere innvandringspolitikk vil bli kjørt fram. Regjeringen må kutte i løftet om å hente hjem 3000 kvoteflyktninger.

Det må bli avgiftslettelser i grensehandelen og pensjonistene må få mer. Dette og mer til vil Frp ha på plass før partiet vil stille seg bak budsjettet.

Regjeringen har bundet seg til å forhandle med Frp. Erna Solberg kan ikke skifte til Jonas Gahr Støre hvis det skulle skjære seg med Siv Jensen. Hun er ikke dømt til bli enig med Frp. Solberg må også tenke på KrF og Venstre.

Det er en grense for hvor langt de to partiene kan strekke seg for å imøtekomme Frps krav.

Les også: Ap til Frp: – Dette er å tråkke på en hel gruppe arbeidstakere

For KrF er for eksempel bistandspolitikk og flyktninger viktig. For Venstre er klima en hovedsak. Hvis prisen for enighet med Frp om statsbudsjettet blir for høy for regjeringen, kan statsminister Solberg stille kabinettsspørsmål. Da har budsjettsaken blitt en sak om hvilken regjering landet skal ha.

Det kan løse budsjettfloken. Det er ingen av partilederne som vil ha regjeringskrise ett år før valget. Siv Jensen kan hevde at hennes parti ikke står bak helheten i statsbudsjettet, men at hun bøyer seg for kabinettsspørsmålet fordi hun ikke vil skifte ut Erna Solberg med Jonas Gahr Søre.

Erna Solberg er fredet fram til valget.

Frp vil gå for en ny valgperiode med Erna Solberg som statsminister. Men partiet vil ikke støtte en regjering den ikke er med i. Ved et borgerlig flertall etter valget blir Erna Solberg kanskje nødt til å velge mellom støttepartiet Frp og regjeringspartiene KrF og Venstre som regjeringspartnere.

Det er et umulig valg. Kan hende slipper Erna Solberg å velge. Hvis KrF og Venstre faller under sperregrensen på 4 prosent, må det antas at de også går ut av regjeringen.

Tanken på ny Solberg-regjering blir da i så fall bare en teoretisk øvelse. Det blir ikke borgerlig flertall på Stortinget hvis ikke KrF og Venstre kommer over sperregrensen. Erna Solberg går av som statsminister hvis det borgerlige flertallet går tapt.

Ballen spilles da over på den andre banehalvdelen hvor Ap-leder Jonas Gahr Støre står klar til å danne regjering samen med den rødgrønne flokken.

Mer fra Dagsavisen