Åpning i Viken

Det er aldri så ille at det ikke er godt for noe. Når Frp nå er på vei ut av regjering og skroter Granavolden-avtalen, åpner det for omkamp om Viken. Det er gode nyheter.

I havet av omkamper og kaos denne uka er det én sak som det er svært konstruktivt at Frp tar initiativ til å reversere. Alle har trodd at man måtte vente til etter stortingsvalget i 2021 for å starte jobben med å bygge ned den vanvittige konstruksjonen Viken.

Les også: Frp skroter Granavolden – nå kan Viken ryke

I et av de mest absurde politiske kompromissene gjennom tidene, fikk Norge en gigantisk fylkeskommune med mer enn 1,3 millioner mennesker og geografisk spredning fra Svinesund til Ustaoset. Og som – utrolig nok – ingen egentlig ville ha. Ikke innbyggerne, ikke lokalpolitikerne og ikke Stortinget.

Flertallet i det nye fylkestinget i Viken, anført av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, har som mål å oppløse fylket. Arbeidet med å bygge nytt fylkeshus er satt på vent, og fylket styres nå fra det eneste stedet i Viken som virkelig fortjener sitt navn, nemlig hovedstaden Oslo.

At Frp nå «ønsker å se på mulighetene for å få oppløst Viken», slik Frps gruppeleder i fylkesstyret i Viken uttalte til Dagsavisen onsdag, kan bety at man ikke trenger å drifte et fylke i limbo fram til 2021 og en ny stortingssammensetning kunne omgjøre Viken-beslutningen.

 Les også: MDG jubler over Frp-exit: – Forventer at Erna kvitter seg med bompengeavtalen 

Kan man framskynde prosessen med halvannet år, er det selvsagt å foretrekke. Begynner man på jobben allerede nå vil det spare innbyggere, ansatte og politikere for mye pine.

Den nye fylkesstrukturen trådte i kraft 1. januar i år. Tre uker etter gjaller hornene om revers. Det er et signal om at fornuften kan seire. Et fylke ingen ville ha, har ikke livets rett. Nå bør det finnes en annen og mer logisk løsning for å organisere omlandet rundt Oslo.