Dagsavisen mener

Jonas og Trygve – og Kirsti

Regjeringen er upopulær. Situasjonen skriker etter nye grep, men Senterpartiet spenner ben på seg selv og sine venner.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

26,1 prosent, bare så vidt over en firedel. Så mange er det som sier at de vil stemme på et av regjeringspartiene på snittmålingene for januar. Det er katastrofale tall. Noe må gjøres.

Mye ville vært løst med å inkludere SV.

Fra flere hold, blant annet fra SV-leder Kirsti Bergstø, kommer det ønsker om at den brede venstresida må sette seg ned og finne sammen for å prøve å berge det historiske flertallet på Stortinget etter forrige valg.

Men Senterpartiet stritter imot. Der i gården er mantraet det samme som før: Senterpartiet vil styre sammen med Arbeiderpartiet. SV passer best på utsiden av regjeringen.

I Klassekampen torsdag ba statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) Vedum om å avklare Senterpartiets posisjon i forkant av valget neste høst. Det viser at statsministeren skjønner alvoret, og viktigheten av flere lagspillere. Vedum bør gripe muligheten.

Vår posisjon er den samme som SVs og LOs nå, og Arbeiderpartiets under sonderingene om regjeringssammensetningen høsten 2021: Vi ønsker SV inn i regjering. Det ønsket vi da forhandlingene med SV brøt sammen før regjeringsdannelsen, og vi ønsker det nå.

Les også: Ingen blir friskere av å lure på hvordan de skal betale husleia

Det er både forunderlig og begredelig at Senterpartiet ikke vil vurdere å utvide regjeringen. Det kunne forstås om regjeringen hadde støtte i store deler av befolkningen og en trygg posisjon på Stortinget. Men regjeringen er historisk upopulær, og utsetter seg frivillig for politiske angrep fra alle kanter.

Det er tøft nok å styre landet i en vanskelig tid for en mindretallsregjering som det er. For regjeringen Støre, som prøver å holde flanken mot høyre bare for å bli angrepet av Rødt og MDG fra venstre, er situasjonen ikke til å holde ut.

Mye ville vært løst med å inkludere SV. Slik det er nå legger regjeringen i stedet alle eggene i en kurv: I håpet om at dyrtiden skal slippe taket og vanlige folk skal oppleve bedre økonomiske tider.

Det kan skje. Mye tyder på at vi har nådd rentetoppen. Men verden er urolig og det skal lite til for å forverre situasjonen igjen. Man skulle tro at også Senterpartiet var tjent med en mer stabil situasjon på hjemmebane i en ustabil internasjonal situasjon.

Det heter seg at galskap er å forsøke på det samme om og om igjen og forvente et annet resultat. Vi håper vi tar feil, men vi frykter at det brede sosialdemokratiet går mot et katastrofevalg om ikke kursen legges om og SV får en hånd på rattet.

Les også: Hva skjedde med Gerhardsens stolte bevegelse?

Les også: På viddene med Stein Lier-Hansen

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener