Dagsavisen mener

Feige toppledere gjemmer seg

Det er en skandale at regjeringen ikke bruker sitt eierskap i DNB til å sørge for at toppsjefens lønn holdes på et fornuftig nivå.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) har tent et raseri blant lønnstakerne ved starten på lønnsoppgjøret. Arbeidsgiversidens krav til lønnstakerne om å godta en nedgang i reallønna er økonomisk uansvarlig og meget provoserende i et kriseår. Vi forstår veldig godt at spesielt sykepleierne og lærerne er opprørt. I stedet for å få NHO-sjefens pekefinger mot seg, burde de ha fått tommelen opp.

Lederlønningene i Coop er en hån mot tanken bak samvirkebevegelsen.

NHOs krav er uakseptabelt. Det kommer da også til å bli blankt avvist. Lønnstakernes krav om å opprettholde kjøpekraften er moderat. Det må kunne godtas. Tirsdag ble NHO-sjef Ole Erik Almlid invitert til Debatten i NRK for å forvare utspillet om at lønnstakerne skal gå ned i reallønn. Han dukket ikke opp. Vi tar det som tegn på at han har forstått at han har tråkket i salaten. NHO har en så dårlig sak at den ikke lar seg forsvare i offentligheten.

NHO-sjef Almlid var ikke den eneste som feiget ut i Debatten. I programmet ble søkelyset rettet mot topplederlønningene i så forskjellige virksomheter som DNB, Norges største finanskonsern, og Coop Norge, landets nest største dagligvareaktør. Staten er største eier i DNB med med 34 prosent. Coop er en medlemseid bedrift. Eierskap spiller tydeligvis ingen rolle når det gjelder fete lønninger til topplederne.

Både styrelederen i DNB og Coop-sjefen var invitert for å forsvare lederlønningene. Ingen kom. Vi kan forstå at de ikke våget. Topplederlønningene i DNB og Coop lar seg ikke forsvare offentlig. Konserndirektør Kjerstin Braathen i DNB fikk nylig et lønnsopprykk på fem millioner kroner. Hennes årslønn er nå 13,7 millioner, uten pensjonsgodtgjørelse. Konsernsjef Geir Inge Stokke i Coop Norge har 13 millioner i året i såkalt godtgjørelse. Torbjørn Skei som er sjef for Coop-Midt Norge, har 11 millioner kroner i året.

Det er en skandale at staten, det vil si regjeringen, ikke bruker sitt eierskap i DNB til å sørge for at toppsjefens lønn holdes på et fornuftig nivå. Påstanden om at høy lønn er viktig for å hindre at norske ledere skal forsvinne til utlandet, holder ikke. Store utenlandske selskaper henter ikke ledere i Norge. I DNB var det dessuten et internt opprykk. Lederlønningene i Coop er en hån mot tanken bak samvirkebevegelsen. Medlemmene må føle seg lurt.Mer fra: Dagsavisen mener