Ny sjanse for Hareide?

Kjell Ingolf Ropstad har fått en unik mulighet til å skape samling i Kristelig Folkeparti.

Med Frp ute av regjering, vil det bli flere taburetter for de små regjeringspartiene. Er Ropstad lur, sørger han for å hente inn tidligere partileder Knut Arild Hareide som statsråd i trepartiregjeringen.

Selv om Hareide har kritisert Erna Solberg for hennes intervensjon under KrF-striden for vel et år siden, vil den pragmatiske statsministeren neppe legge hindringer i veien for at Hareide får en plass i regjeringen.

Dersom Hareide er villig til å ta på seg oppgaven, vil det kunne bidra til et forenet KrF. Frp har vært og er KrFs viktigste motpol. Det har ikke kledd KrF å ha Frp som partner. Det er langt mer profilerende for KrF å kunne slåss mot et Frp i opposisjon. Hareide skapte sin profil gjennom kampen mot Frp. Havner han i regjering, er det mange frafalne KrF-ere som vil kunne lukte på partiet igjen. Hareide og Listhaug kan igjen bli motstandere i øverste divisjon.

Sylvi Listhaug sto side om side med Siv Jensen da Frp-lederen kunngjorde partiets beslutning. Den ferske olje- og energiministeren har som nestleder nok ivret for at dette skulle bli utfallet. Som nestleder og i de siste månedene som statsråd, har Listhaug vært nødt til å holde seg i skinnet. Nå kan hun utfolde seg i fri dressur som kraftfull opposisjonspolitiker. Språk og retorikk kommer til å bli deretter.

Listhaug og Frp vil ta mål av seg å spise av KrFs ytterste høyreside, slik de har gjort tidligere. Dette kan de lykkes med, men KrF-ledelsen sitter nå med kunnskap om hva ett års samrøre med Frp har gitt. Meningsmålingene er på bunnen. Det de har hentet på høyresiden, er små smuler. Mulighet til å vekst ligger i å søke på nye beitemarker.

KrF fikk knapt et år i en flertallsregjering. For statsminister Erna Solberg er det et stort nederlag at hennes store drøm ble slå kortvarig. For Trine Skei Grande og Kjell Ingolf gir Frps beslutning grunn til glede. Frps protestmarsj ut av regjeringskontorene, skaper nye muligheter for småpartiene.

Mange vil tenke at det er vanskelig for Ropstad å gi Hareide en posisjon som statsråd. Det naturlige spørsmålet er om han på denne måten vil svekke sin posisjon som partiets leder. Men hva er best: å bukke under som parti på grunn av dårlig oppslutning eller komme seg tilbake på offensiven ved å stille med det beste mannskapet KrF har.