Kommentar

Protest fra øverste hold

VAR er kommet for å bli, hevdes det. Det er langt fra sikkert.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Det har vært en massiv protest fra supportere landet rundt det sistehalvåret. Erfaringene etter innføringen av VAR (Video Assistant Referee) i norsk fotball har endret seg fra sunn skepsis til massiv misnøye. Fotballens spontanitet tas bort.

Nå har supporterne fått en mektig alliert. Landslagssjef Ståle Solbakken er også blitt motstander, forteller han til Nettavisen. Han liker ikke ventingen, han liker ikke spillestoppene, han er skeptisk til teknologien. Han taler i praksis sin egen arbeidsgiver midt i mot.

I England, fotballens hjemland, har diskusjonen tatt av igjen etter at VAR-dommerne dummet seg ut og godkjente en feilaktig annullering i kampen mellom Tottenham og Liverpool sist helg. Frigjorte lydopptak viser oss hvordan prosessen gikk. Menneskelige feil er en betydelig del av fotballen, både på og utenfor banen.

Selv liker jeg ikke fotballreglene. Og mener fortsatt hovedproblemet ligger der. Og så lenge eksempelvis hands-regelen er så diffus som den er, der praksis varierer fra dommer til dommer, flytter VAR synsing og skjønn fra banen til VAR-rommet. Og da faller hensikten bort. Det mest fornuftige tekniske hjelpemiddelet som er innført, er mållinje-teknologien. Det enes vel de fleste om er greit. Er ballen over streken, eller ikke?

Protestene mot VAR har vært synlige i mange former på norske tribuner de siste månedene. Her fra Color Line Arena i Ålesund.

Det er utallige eksempler på at VAR-dommerne kjører straffesituasjoner om igjen og om igjen og ikke klarer å bli enige om hva som er riktig. Hva er da hensikten? Offside måles med millimetermål. Det gamle prinsippet om at tvilen kommer angripende lag til gode, gjelder ikke lenger.

Ja, det kan hende fotballen totalt sett bli mer rettferdig. Norsk fotball prøver og feiler etter beste evne. Men svekkes fotballen som opplevelse? Spontan glede og desperasjon er en del av lagspillenes sjel. Dommerfeil er en del av virkeligheten. Idrettsteknologi er verken nøytral eller objektiv så lenge den håndteres av mennesker. Og det skal den vel fortsatt gjøre. Lytt til supporterne.

Kunstig intelligens (KI) overtar nå flere og flere funksjoner i samfunnet? Den kommer til fotballen også. Men først og fremst trenger vi forståelige fotballregler. Bruk de betydelige VAR-ressursene på å rekruttere og utvikle dommere. Uten dem stopper fotballen opp, for det store flertall av foballkamper over hele verden spilles og vil bli spilt uten VAR. Det var det.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen