Kommentar

EM i business class

51 fotballkamper spredd over hele Europa og vel så det. EM i venting er blitt til EM i reising. Hvorfor ble det slik?

Andrea Bocelli i aksjon på Olympiastadion i Roma fredag kveld før Italia slo Tyrkia 3-0. Foto:
Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Fredag kveld startet EM-festen i Roma. Operasangeren Andrea Bocelli var banens beste. Lørdag fortsetter det i Baku, København og St. Petersburg. De lengste flyreisene er på fem timer. Ingen lag får være i fred, alle må ut på langturer. De største nasjonene får mange kamper på hjemmebane. Og med finale på Wembley i London er det regissert for at England skal være den ene finalisten der.

Bærekraft er ikke slagordet for dette mesterskapet. Ikke dette heller. Det har vært enda lengre reiser under VM i Brasil og i USA. Neste fotball-VM etter Qatar (som blir det mest kompakte noensinne) går i Canada, USA og Mexico. Da vil reiserekordene bli slått.

Dette skal ikke bli normalen. EM over hele Europa var et påfunn fra Michel Platini som mente det var en fin måte å feire EMs 60-årsjubileum på. Mesterskapet skulle som kjent vært spilt i fjor. Da det ble utsatt på grunn av pandemien, burde man tatt grep g flyttet det til ett land, for eksempel England eller Tyskland som har arenaer nok. For hva skal supporterne gjøre? Nå er det allerede bråk ved at tyrkiske supportere ikke får slippe inn i Italia til fredagens åpningskamp.

I det første mesterskapet i 1960 var det fire (!) lag med. To semifinaler og finale. Sovjet ble mester. Neste EM i 2024 er tilbake i normalen med vanlig mesterskap i Tyskland, men ikke med fire, men 24 nasjoner som i år. I er elleve nasjoner vertskap. Til og med i Baku i Aserbajdsjan skal det spilles selv om verstlandet ikke er med i EM. Hørt om sportsvasking?

Men det er et tankekors at internasjonal fotball er blitt en miljøversting. Med de nye Europacupene som rulles ut i sommer skal klubblagene ut på utallige reiser på kryss og tvers i Europa. 184 lag er med fra start, blant dem Molde, Vålerenga og Rosenborg. 32 lag skal inn i puljespillet. I tillegg kommer Europaligaen og Mesterligaen. Det er ikke snakk om regionale inndelinger. Det skal trekkes puljer på kryss og tvers. For det er økonomi til det. Og økonomien styrer som kjent det meste i internasjonal fotball. Flyselskapene er glade for dette.

Klarer vi å ha to tanker i hodet samtidig? Det er man nødt til skal man greie å nye de store fotballøyeblikkene som opplagt vil komme. Og mens fotball-EM pågår den første uka, er vi i Norge opptatt av om VM i Qatar i 2022 skal boikottes eller ikke. Norge er ikke kvalifisert for EM, og lite tyder på at vi vil nå VM heller. Men det er her diskusjonen pågår.

Ingen skal si at ikke fotballen når bredt og har mange irrganger og innfallsvinkler. Men selve ballen er fortsatt ganske rund. Men ikke så stabilt rund at Tyskland vinner til slutt lenger.