Kommentar

Lys i tunnelen for Ap

Det nye året har begynt som det gamle sluttet, med rødgrønt flertall.

Illustrasjon: Siri Dokken
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ap er på sig framover på meningsmålingen. Sp holder seg høyt oppe. På Opinions partibarometer i dagens avis er Ap og Sp bare ett mandat unna å ha flertall sammen. Høyre faller. KrF og Venstre er havnet i en håpløs posisjon langt under sperregrensen.

Ap har 25,1 prosent på gjennomsnittet av målingene i januar. På dagens måling fra Opinion får partiet 25,5 prosent. Partiet har ikke sett 25-tallet siden i fjor sommer. Framgangen må ses i sammenheng med at Ap er blitt tydeligere og at roen har senket seg over partiet.

Det er ingen enkelt sak som forklarer Aps opptur. Partiet har riktig nok slått seg sammen med SV i en del klimasaker. Det hjelper på oppslutningen, spesielt blant ungdommen.

Men det er langt igjen til at Ap kan kalle seg et klimaparti. Det er derimot til Aps fordel at industripolitiske spørsmål har kommet høyt på dagsordenen. På dette området har Ap alltid hatt stor tillit blant velgerne.

Ap har så langt håndtert Nav-saken godt. Hvis partiet også slår seg sammen med SV, MDG og Rødt om mistillit mot statsråd Anniken Hauglie, vil mange Ap-velgere nikke samtykkende til en påstand om at det «gamle Ap», som ikke var redd for en konfrontasjon med den borgerlige blokken, er på vei tilbake.

Den trolig viktigste årsaken til at Ap ser lyset i tunnelen etter et halvår i bekmørke, er at landet har en upopulær regjering. Nav-skandalen har åpenbart vært til stor skade for statsminister Erna Solberg og hennes parti.

Høyre går tilbake til 18,7 prosent. Det er Høyres svakeste måling siden september 2009.

Partiet mister velgere til Ap og Sp og til «gjerdet». Samlet får regjeringen bare 57 mandater. Det er et tap på 31 stortingsrepresentanter sammenlignet med valget i 2017.

Hadde det vært stortingsvalg i dag, ville en flertallsregjering av Ap, SV og Sp tatt over. De tre partiene har på målingen 97 mandater. 85 holder til flertall.

Mens andre målinger har vist at det butter mot for Sp, ser partiet på Opinions måling 20-tallet for tredje måned på rad. Sp er landets nest største parti med 20,9 prosent.

Det er fortsatt et stykke igjen til førsteplassen, men Trygve Slagsvold Vedum er nesten helt oppe i ryggen på Jonas Gahr Støre. Konkurransen om å lede landets største parti etter stortingsvalget er ikke over.

Tidens viktigste politiske spørsmål – klimaendringene – er Sps akilleshæl. Sp har ikke troverdighet i klimapolitikken. Partiet har meldt seg ut av klimadebatten. Satsing på skog er partiets eneste tydelige svar på kampen mot klimaødeleggelsene. Sp vil heller kjøre bil med fossilt drivstoff i Utkant-Norge enn å legge til rette for elbiler.

Det er også oppsiktsvekkende at partiet har lagt seg så lavt i Nav-skandalen. Folk er mer opptatt av Nav enn av ulv. Men så lenge Sp går fram, vil Vedum heller skyte ulv enn å skyte på Nav.

Det er nytt og oppsiktssvekkede at Ap og Sp går fram på samme tid. Tidligere har Sps framgang gått på bekostning av Ap. Nå går by og land fram hand i hand samtidig. De er ikke så mange stemmene unna et flertall på Stortinget. Vedums drøm om en regjering av Ap og Sp kan dermed bli en realitet.

Det sitter nok langt inne for mange i Ap å gå i regjering med Sp alene. Sterke krefter i partiet vil ha SV med på laget. Situasjonen blir en annen hvis SV takker nei til å gå inn i en Støre/Vedum-regjering.

SV ligger stabilt på målingene med en oppslutning i overkant av 7 prosent. Partiet har ikke hevet seg så mye siden stortingsvalget i 2017. Det kan hende at Audun Lysbakken velger opposisjonstilværelsen. Det gir god mulighet for å styrke partiets stilling blant velgerne.

Jeg tror ikke at Ap og Sp får flertall. Det eneste troverdige regjeringsalternativet ved stortingsvalget er en regjering av Ap, SV og Sp, slik det var ved stortingsvalget i 2005. Det var en suksess.

To år før stortingsvalget ser det mørkt ut for regjeringspartiene. Opposisjonen må likevel passe seg for å selge skinnet før bjørnen er skutt. Seieren kan glippe hvis opposisjonspartiene begynner og slåss med hverandre. De må presentere velgerne for et troverdig regjeringsalternativ.

Tida bør være over for spekulasjoner om det er Jonas Gahr Støre eller Trygve Slagsvold Vedum som skal bli statsminister når Solberg-regjeringens flertall ryker. Støre er den opplagte statsminister.

Rødt og MDG faller noe tilbake og mister velgere til Ap og Sp. Men begge holder seg fortsatt godt over sperregrensen på 4 prosent. Med dagens tall fra Opinion hadde Rødt fått 8 mandater. MDGs grønne stortingsgruppe på en person hadde vokst til sju personer.

Til sammen hadde opposisjonen fått flertall på Stortinget med 112 representanter. Bedre enn det kan det neppe bli.

Arne Strand

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen