Debatt

Er du kjip nok?

Våren er her med skoleavslutninger, russetid, fester - og foreldre som ligger våkne med hodet fullt av bekymringer for en sønn eller ei datter som er på fest. Er du forberedt?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Våren er høysesong for å debutere med alkohol. I løpet av de neste månedene kommer ungdom over hele landet til å oppleve å bli beruset for første gang. De skal ha det gøy med venner, fnise og le. Men for noen vil også de første møtene med alkohol bli vonde.

Til tross for at dagens tenåringer drikker mindre alkohol enn tidligere generasjoner, skaper alkohol trøbbel for mange. Legevakten i Oslo forteller at over 700 unge avsluttet festen på legevakta i fjor. Politiet forteller om bråk og slåsskamper i alkoholrus, og i media kan vi stadig lese om fester som endte med fyll, voldshendelser og skadeverk.

Foreldrerollen i ungdomstiden

Ungdomstiden er en brytningstid, og innebærer ofte en løsrivelse fra foreldrene og familielivet.  Overgangen fra ungdom til voksen innebærer at holdningene og livsstilen til ungdom utvikler seg. Mange er nysgjerrige på alkohol og ser på det å drikke som en naturlig del av å bli voksen.

For foreldre kan det være krevende å finne ut hvordan man skal manøvrere rollen disse årene. Hvor mye skal tenåringen få lov til å være med på? Når skal de komme hjem på kvelden? Hvilke regler skal vi sette for alkohol? Og hører de i det hele tatt på meg som mor eller far?

Forskning viser at når det kommer til alkohol hører ungdom mest på foreldrene sine. De er opptatt av hva foreldrene tenker om alkohol, og foreldrenes synspunkt er viktigere enn venners når de skal velge om de skal debutere med alkohol når de er 14 år eller når de er 18 år. Den viktigste jobben for å få ungdom til å drikke mindre gjøres hjemme.

Vær kjip

Forskning viser at ungdom trenger kjipe foreldre. I familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.

Dessverre ser vi ofte at foreldre tenker motsatt. De mener det er lurt å sende med ungdom alkohol på fest, med en begrunnelse om at de da vil ha kontroll over hva og hvor mye tenåringen vil drikke i løpet av kvelden. Slik er det ikke. Ungdommen drikker riktignok det de får av sine foreldre – men i tillegg kommer alkoholen de får tilgang på fra andre ungdommer på festen. Forskningen er entydig. Ungdom som får smake hjemme eller som møter aksept hjemme for å drikke alkohol, drikker mer og oftere enn jevnaldrende venner.

Sett grenser

Diskusjoner om innetider og grenser er utbredt i tenåringshjem. Brytningstiden mellom barn og voksen innebærer ofte å utfordre reglene hjemmefra.

Likevel er grenser like viktig i ungdomstiden som i resten av barndommen, kanskje enda viktigere. Klare grenser skaper trygghet og forutsigbarhet i en ungdomstid som for mange kan være preget av usikkerhet. Klare grenser hjelper også ungdom til å stå imot gruppepress. Det kan være godt å kunne bruke en kjip mor eller far som «unnskyldning» for å si nei til alkohol.

Til tross for protester og motstand mot «teite regler», viser undersøkelser at ungdom selv ønsker tydelige regler hjemmefra. For dem oppfattes ofte det å være kjip som å være kjærlig.

Snakk om alkohol

I tillegg til tydelige regler bør foreldre har en dialog med ungdommene sine om alkohol. Ungdom trenger å få snakket om alkoholen og rusen som mange er så nysgjerrig på, og fortelle om det de opplever utenfor hjemmets fire vegger.

Det er viktig å forberede ungdom på alkoholens positive og negative sider, og drikkepresset de kanskje vil møte på ungdomsskoleavslutningen eller festen i nabolaget. Samtaler om alkohol er også viktig for å vise at du som foreldre er der den dagen det ble litt for mye alkohol og det skjedde noe dumt i fylla som barnet trenger hjelp til å bearbeide.

For mange foreldre er bekymringer og våkenetter en del av det å ha en ungdom i hus. Det kan vi ikke ta bort. Men samtaler om alkohol og tydelige grenser kan gi barnet trygghet og stabilitet i en usikker tid. Ungdom trenger en forelder, ikke en kompis. Våg å være kjip.

Mer fra: Debatt