Debatt
Nullvisjonen krever styrket innsats mot sjøpromille
I 2023 forpliktet Norge seg til Nullvisjonen til sjøs. En ambisiøs målsetting som krever strukturert og tverrfaglig arbeid.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
MA – Rusfri Trafikk presiserer at en slik forpliktelse krever håndfaste tiltak, også på rusfeltet.
Vi ønsker- og vil være en pådriver for obligatorisk obduksjon av omkomne til sjøs, der det er mulig. Dette vil bidra til en bedre forståelse av rusens rolle i ulykkene. Tilsvarende tiltak har hatt stor betydning for det gode arbeidet som har blitt gjort for Nullvisjonen i vegtrafikken. Obligatorisk obduksjon er avgjørende for å kunne utvikle effektive forebyggende tiltak på sjøen.
MA – Rusfri Trafikk ønsker også at det gjøres en ny vurdering av promillegrensen. I årene 2017 til 2024 har det vært 179 dødsulykker med 196 omkomne, i forbindelse med fritidsfartøy. 39 prosent var ruspåvirket. Vi vet hverken type rus, eller rusnivå i disse tilfellene. Til det trengs obduksjon. Likevel er det grunn til å tro at flere av de omkomne var påvirket av alkohol i en slik grad at det medførte svekkede kognitive evner, også under 0,8 promille. Vi mener at Nullvisjonen til sjøs vanskelig kan oppnås så lenge promillegrensen forblir slik den er i dag. Vi vil derfor fortsette å arbeide for promillegrense på 0,2.

For å skape trygghet på sjøen trenger vi også et synlig politi. Dessverre vet vi at det er knapphet om ressursene, både i sjøtjenesten og i politiet som helhet. MA – Rusfri Trafikk vil derfor arbeide for å innføre obligatoriske promillekontroller i sjøtjenestens daglige arbeid, slik Utrykningspolitiet gjør i dag. Tiltaket fordrer ikke mer ressurser til sjøtjenesten og kan dermed anses som enkelt gjennomførbart. Likevel vil det bidra til å øke oppdagelsesfaren, noe vi vet er blant de viktigste virkemidlene i vegtrafikken.
Disse tre tiltakene vil gi oss en bedre forståelse av hvorfor ulykkene skjer, hvilket er en forutsetning for å iverksette hensiktsmessige tiltak. Senket promillegrense vil vise at Norge mener alvor med Nullvisjonen, og økt oppdagelsesfare vil bidra til å redusere antall førere som tar sjansen på å sette seg ved roret etter inntak av alkohol eller andre rusmidler.
Med ønske om en trygg, og solrik sjøsommer.
Annette Jensen, Styreleder MA – Rusfri Trafikk