Debatt

Forvirring skaper regelforakt

Det er rett og slett vanskelig å forstå Oslo kommunes kamp mot digitale arrangement.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen bør tenke seg om en gang til, mener innleggsforfatterne. Foto: Berit Roald/NTB
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er lett å ha sympati med Bent Høie og Raymond Johansen i disse dager. Det er vanskelig å lage smittevernregler som går langt nok, men ikke for langt.

Nesten uansett hva de gjør, er det noen som vil mene at de gikk for langt eller for kort.

Les også: 13 bøtelagt etter fest: – De har overfor politiet gitt uttrykk for at de har gjort noe dumt

Men regler som blir innført uten et rasjonale, kan føre til at vi tar alle regler med en klype salt. Oslo kommunes kamp mot digitale arrangement er uforståelig og kan bidra til å svekke tilliten til de viktige tiltakene som vi alle er avhengige av at fungerer.

Da koronaen rammet, kastet eventbransjen seg rundt og investerte millioner av kroner i utstyr, studio, infrastruktur og smittervern for å redde sin egen bedrift og å hjelpe næringslivet slik at de kan gjennomføre arrangementer digitalt. Virksomheter som så at markedet forsvant over natta omstilte seg i rekordfart for å møte nye behov.

Mange har klart å holde hjulene i gang i en ekstremt krevende tid, om enn med redusert fart.

Les også: Astmasyke «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet – politiet henla saken

Men Oslo kommune har laget en regel som fører til enda flere hindringer og avbestillinger for bransjen. Den nye regelen tilsier at det ikke er lov til å ha mer enn en person på scenen.

Å gjennomføre en samtale med flere, er forbudt. Å spille inn en samtale med fire aktører i hver sin stol, med god plass i et profesjonelt TV-studio med svært gode rutiner for smittevern, får du altså ikke lov til. Men det er lov hvis det skal sendes hos NRK eller TV 2.

Siden «Skal vi danse» er definert som kritisk infrastruktur, kan de fortsette sin produksjon.

Ingen av oss har vært i den situasjonen vi er i nå før. Heller ikke politisk ledelse som har et stort ansvar for å seile skuten gjennom pandemistormen.

Det betyr at man må innføre inngripende regler som rammer de fleste hardt. Vi er for tilnærmet alle tiltak myndighetene, både de nasjonale og våre lokale, har innført. Vi forsøker etter beste evne å følge dem lojalt.

Men det er svært viktig at det finnes et rasjonale bak reglene og rådene.

Les også: Høie: Smittetallene flater ut, men vi kan ikke senke skuldrene

De bør også være enkle og etterlate lite tolkningsrom. At vi skal ha hjemmekontor, ikke nødvendigvis fordi det er for trangt på jobben, men for trangt på kollektive transportmidler, er rasjonelt og lettfattelig. Da blir også sannsynligheten større for at vi følger reglene. I Norge og Norden er vi dessuten velsignet med et tillitsbånd mellom folk, politikere, myndighetsorganer og arbeidslivsorganisasjoner.

Men dette tillitsbåndet er skjørt. Hvis man innfører regler det finnes et svakt eller fraværende rasjonale bak, risikerer man at folket fnyser av de kloke reglene også.

I starten av koronaen kunne man tilgi at politikere gikk for langt fordi usikkerheten var enorm. Nå, nesten 12 måneder ut i pandemien, bør myndighetene ha lagt det bak seg.

Kurs og konferanser er en viktig del av hverdagen til næringslivet.

Noen mener kanskje det kan bli for mye og sier litt spøkefullt at det vi skal leve av i fremtiden er å arrangere konferanser for hverandre.

Men det å bygge kompetanse, dele erfaringer og møte andre innenfor samme jobbsfære kan være usedvanlig viktig for å utvikle nye ideer, innovere eller finne nytt lønnsomt samarbeid. Eventbyråer, bedrifter og organisasjoner har snudd seg rundt for å skape en teknisk infrastruktur for slike arrangement, og fyller dette med et meningsfylt innhold som gir alle som sitter på hjemmekontor et både faglig og sosialt påfyll.

Dette har fungert godt i en krevende situasjon.

I disse dager skal vi være ekstremt varsomme med å innføre regler uten rasjonale nettopp fordi vi er så avhengig av at vi alle følger vedtatte regler. Vi vinner ikke denne kampen mot pandemien hvis befolkningen ikke forstår reglene eller beveggrunnen for dem. Da gir vi til slutt blaffen. Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo bør derfor tenke seg om en gang til.