Debatt

PÅGÅR NÅ!!!! Barneskole UNDER ANGREP (av pressen)

I morges fikk vi sms fra skolen: «Som flere sikkert har sett i media har det vært en hendelse på Brynseng skole med en elev».

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det har vært en krevende dag for alle som har barn ved Brynseng og Hasle skole (sistnevnte er på Brynseng i en periode mens Hasle skole renoveres).

I morges fikk vi sms fra skolen: «Som flere sikkert har sett i media har det vært en hendelse på Brynseng skole med en elev. Politiet og ambulanse har vært på skolen. Situasjonen er nå rolig og under kontroll.»

Rolig og under kontroll. Det var det ingenting som tydet på ifølge nettavisene. Overskriftene ropte om knivdrama, flere skadde og sykehus. De beskrev hvordan foreldre hadde samlet seg utenfor skolen, der de sto og holdt rundt hverandre og gråt. Dagbladet.no kostet på seg et rullende banner med påskriften: PÅGÅR NÅ!

Men det eneste som var pågående på dette tidspunkt, var pressen.

Vi foreldre ringte og meldte hverandre, og vi kommuniserte på lukkede foreldregrupper på Facebook. Kanskje noen hadde hørt noe? En ringte datteren. Flere ringte kontoret på skolen. Datteren var roen sjøl, på kontoret var de mest opprørt over den løpende pressedekningen, for her gikk skoledagen sin vante gang. En elev var opprørt, sa de, men han er tatt hånd om for lengst. Move along, nothing to see here!

Imens har kommentarfeltene tatt fyr. Brynseng er en skole på Oslo øst, og noen liker som kjent å konkludere uten å vite noe som helst. I dag ble jeg småkvalm av å lese hva noen mente å vite om barna som går på mine barns skole, om tilstanden i nabolaget vi bor i, om hva landet vårt er i ferd med å bli.

Jeg skjønner at skolen varsler politiet når en elev har kniv. Jeg skjønner at pressen legger seg på hjul (jeg har gjort det mer enn én gang sjøl, i løpet av mine tjue år som journalist). Jeg skjønner også at vi alle, både journalister og foreldre, er ekstra skvetne etter terroraksjonene på New Zealand og i Nederland de siste ukene. Likevel var det noe ved dekningen i dag som opprørte meg.

For den siste mailen fra skolen i dag forteller at de har hatt ekstra stor voksendekning i skolegården i friminuttene, for å «skjerme elevene». Ikke mot elever med kniv, ikke mot skremmende stort oppbud av politibiler, men mot pressen.

Da tolvåringen kom hjem, spurte jeg om hun hadde opplevd noe som skremmende på skolen i dag. Svaret kom kontant:

«Det skjedde ikke noe skremmende på skolen i dag. Bare på nettavisene.»

Innlegget ble først publisert på Lysholms Facebook-side. Innleggsforfatteren er gift med sjefredaktør i Dagsavisen, Eirik Hoff Lysholm.

Les også: Skadd etter knivtrussel på Oslo-skole