Debatt

Oslo trenger mer lyttende politikere

Både sykehusplassering og t-banetunnel er spørsmål veldig mange kan og bør ha en mening om.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hva har fakkeltoget mot gigantsykehus på Gaustad og krangelen mellom Høyre og Ap om traseen for ny T-banetunnel til felles? De er begge symptomer på et politisk system i Oslo som er i ferd med å lukke seg om seg selv, stenge dørene for offentlig debatt og ikke evner å ta folk som bor i byen med på råd når viktige beslutninger for fremtiden skal fattes.

Sykehus og t-bane er grunnleggende infrastruktur i byen vår. T-banen frakter hundretusenvis av mennesker dit de skal hver eneste dag, korter ned reiseveien vår og sparer oss for mye forurensning og lange køer. Sykehuset gir alle oss som bor her trygghet for at vi får hjelpen vi trenger når sykdom eller ulykker rammer oss eller noen vi er glade i.

Når så viktige tilbud skal endres, utvikles og kanskje flyttes, er det mange som skal si sin mening. Fagfolk og byråkrater får i oppdrag å utrede alternativer og komme med anbefalinger. Det gir oss som er politikere et viktig grunnlag for å ta beslutninger. Venstre vil i alle sammenhenger lytte nøye til den kunnskapen faglig ekspertise gir oss. Men politikk handler ikke bare om å regne ut hva som er den billigste, mest effektive, mest rasjonelle løsningen på en gitt utfordring. Politikk handler også om å høre på folk, la alle komme til orde, ta bekymringer på alvor og huske at ethvert regnestykke har flere sider.

Kanskje er den faglige anbefalingen fra Ruter som byrådet lener seg på når de anbefaler en ny T-banetrasé som går parallelt med den sentrumstunnelen vi har i dag, den mest rasjonelle løsningen. Men det er ingen grunn til å legge skjul på at det forslaget Høyre har lagt frem, også har sider ved seg det er verdt å se nærmere på. I Venstre skulle vi først og fremst ønske at byrådet hadde lagt opp til en langt bedre prosess, med mer offentlig debatt der flere hadde mulighet til å komme med innspill, forslag og ideer. I stedet har byrådet valgt å bruke sitt flertall i bystyret til tre en løsning nedover hodet på folk. Kanskje ikke en dårlig løsning, men kanskje ikke den beste løsningen heller.

På samme måte har ikke helseforetaket Helse Sør-Øst evnet å ta byen med på råd i spørsmålet om sykehustilbudet vårt. Høyre og Ap i bystyret har anbefalt løsningen med et gigantsykehus på Gaustad. Det er en løsning som vil koste svimlende 59 milliarder kroner, som knapt noen som jobber på sykehuset i dag ønsker seg og som vi ikke kan være sikre på at vil gi byens befolkning et bedre tilbud enn vi har i dag. For Venstre er det åpenbart at det må vurderes seriøst å beholde Ullevål-sykehus der det er i dag. Og det er åpenbart at vi må ha en mye bredere debatt om en så viktig sak, enn det et helseforetak alene kan få i stand.

Både sykehusplassering og t-banetunnel er spørsmål veldig mange kan og bør ha en mening om. Ikke alle kan få den løsningen de ønsker seg mest. Men vi som er politikere i byen skylder folk å lytte til hva de har å si, å invitere til en debatt, å være ærlige om at det i enhver sak er motstridende hensyn å ta, før vi konkluderer. Vi skylder folk å ta oss tid til å forklare hvorfor vi prioriterer som vi gjør, når ulike interesser står mot hverandre. Det har ikke byrådet maktet, det har ikke Helse Sør-Øst maktet. Nå raser debatten, og beskyldningene mellom politikerne sitter løst. Det tror ikke Venstre at tjener hverken den ene eller den andre saken.

Om velgerne gir Venstre mandat til det etter høstens valg, vil vi sørge for at folk blir tatt med på råd når store beslutninger skal fattes. Det er vårt løfte til deg som velger, og som borger av byen. Både fordi det er en verdi i seg selv, og fordi det gir bedre resultater for byen og for fremtiden.

Mer fra: Debatt