Debatt

Oppblåst regjering

Da Erna Solbergs tredje regjering kom ut på Slottsplassen i går, hadde hun tidenes største norske regjering i ryggen.

22 statsråder med statsminister Erna Solberg i spissen tok plass på Slottsplassen i går. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

22 statsråder skal nå sitte ved kongens bord. Det kan bli trangt om plassen. Onde tunger har hintet om at Slottsplassen snart er for liten for Solbergs mange menn og kvinner.

Pragmatikkens dronning virker å bry seg lite om egne uttalte prinsipper om en slankere offentlig sektor når det kommer til å sette sammen sin regjering. I 2013 var det et hovedmål for Solberg å effektivisere og modernisere regjeringen og apparatet rundt den, i beste borgerlige ånd. «Det betyr ikke mindre politikk, men mer effektiv politisk styring», het det den gangen fra statsministeren. Og Solberg leverte på løftet med å utnevne 17 statsråder i tillegg til seg selv på toppen. Det var to færre enn de rødgrønne hadde vært.

Ny regjering: Her er beviset på at løftet Erna ga i 2013 er gått ut på dato

Siden 2015 har regjeringen pålagt all statlig virksomhet at driftsbudsjettet skal kuttes med 0,5 prosent i året. Likevel fikk Statsministerens kontor en økning på 2,3 prosent på årets budsjett. Utgifter til lønn, reiser, bolig og biltjeneste for statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere i departementene økte med 9,9 prosent. Noen er åpenbart likere enn andre. Erna Solberg leder ikke ved eksempel. Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør, er åpenbart signalet. Det er dårlig ledelse å fortelle offentlig sektor at den skal kutte, men samtidig la eliten på toppen ese ut.

Men prinsippene sitter løst for Solberg når man skal sikre husfreden og beholde makten. Hun og Høyre har ikke ofret noen reell politisk innflytelse. Heller ikke Frp. Istedenfor å kompromisse med makta, er det det siste drøye året konstruert en rekke statsrådsposter for å gjøre alle de fire regjeringspartiene fornøyd. Koste hva det koste vil. Juniorposter uten eget departement for høyere utdanning, de eldre, IT- og digitalisering og beredskap har alle kommet til for å smøre den politiske stolleken. I tillegg til at posten som utviklingsminister er gjenopprettet. Med nye statsråder følger også et kobbel av statssekretærer og politiske rådgivere.

Siv Jensen og Solberg må le høyt når de møtes på bakrommet.