Debatt

Munch flytter, hva nå?

Lokalene til Munch-museet på Tøyen trenger nye aktiviteter når museet flytter til Bjørvika. Stedet kan benyttes av flere kulturinstitusjoner. Det kan bli et sted for store og små og et sted for mangfoldig, flerkulturelt og tverrkulturelt samarbeid.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I Oslo trenger vi et generasjonsoverbyggende treffsted hvor folk i ulike aldre utveksler erfaringer og samhandler. Ungdom kan lære de voksne opp i data og de eldre har mange ressurser som de kan bringe videre til de unge. Det er også behov for flerkulturelt samarbeid som er en berikelse for oss alle.

Ensomhet er en utfordring og et problem i det moderne samfunn. Med politisk vilje kan vi motvirke en sånn utvikling ved å lage felles treffsteder. Kafeen kunne kanskje bli en bokkafé hvor folk kan bytte og gi bort bøker. (Mange eier mye bøker og flere kunne nok ha gled av å få bøker gratis) Her kunne det f.eks. være diktopplesninger. Den store salen bør bevare veggmaleriene og her kan det stilles ut kunst fra lokale kunstnere. Mange av Munchs reproduksjoner kunne stilles ut. I lokalene kan det arrangeres konserter, filmer, malekurs, dansekurs, video, fotokurs og sjakkspill. Dette er aktiviteter der flerkulturell generasjonskontakt kan gi fargerike og lærerike opplevelser. Opplæring på instrumenter, f.eks. på munnspill og ukulele (som ikke koster så mye) og øvingslokale for band er en annen idé.

Lokalene kunne benyttes som fritidsklubb med bordtennis, biljard, keramikk, diskokvelder, foredrag og trommekurs.

Mange barn og ungdomsaktiviteteræ kunne iverksettes som musikkstudio, data og internettkafé. Bygningen kunne også romme jazz, moderne musikkformer, dansebandmusikk og klassisk.

Kulturskolen i Oslo har vært på befaring på Tøyenmuseet og er interessert i å leie lokaler, men foreløpig er det for kostbart å leie. Her bør dagens byråd tenke stort.

Et aktivitet og kulturhus kunne bli en av Tøyenløftet. Museet på Tøyen bør bli et lett tilgjengelig tilbud der den bærende ideen er å samle folk til felles kulturopplevelser til glede for Tøyen og store deler av byen.

Mer fra: Debatt