Debatt

Hurra for krig – eller ny regjering?

I fjor gikk Nobels Fredspris til den internasjonale kampanjen mot atomvåpen ICAN. Statsminister Erna Solberg klappet ikke.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Både regjeringen og Folkerettsinstituttet konkluderer med at det ikke er juridiske hindringer for at Norge kan signere atomvåpenforbudet. Likevel nektet Norge å delta i forhandlingene hvor 122 land undertegnet forbudet mot atomvåpen, og sier fremdeles nei til å undertegne.

Tvert imot jobber vi for å klargjøre en ny atombåthavn, Tønsnes ved Tromsø for allierte atomubåter.

I statsbudsjettet, 16.10, raderte regjeringen ut hele potten til opplysningsarbeid for fred! ICAN, organisasjonene Nei til atomvåpen, Norske leger mot atomvåpen og Norges Fredsråd sitter ribbet tilbake.

Regjeringen vil bruke en milliard på militærøvelsen, Trident Juncture hvor 50.000 soldater fra 30 land, 150 fly og 65 militærfartøy deltar. Ikke siden 2. verdenskrig har det vært flere utenlandske soldater på norsk jord.

NATO forsikrer at den ikke er forberedelse til krig, at de ikke ser noen umiddelbar militær trussel mot Norge. Samtidig sier de at det er en artikkel 5-øvelse, et scenario om militær trussel eller et angrep på Norge.

Etterpå kommer øvelsen Northern Screen, som foregår mye nærmere Russland. Harstad Tidende hevder at Norge er i ferd med å ødelegge den kontakt som er bygd opp i nord. Vi har, tross NATO-medlemskap, klart å samarbeide med vår nabo i øst uten de store konflikter. NB! Russlands forsvarsbudsjett er bare 8 % av NATOs.

Det blir nå etablert amerikanske militærbaser på norsk jord, på Værnes og Setermoen. USA har planar for Rygge flystasjon. 10,3 millionar dollar står alt på budsjettet for Kongressen. Rygge skal tjene som depot og vedlikeholdsbase for F-35-flyene, kanskje ikkje bare for de norske, men for alle europeiske F-35-fly.

Datasystemene på disse flyene kan rapportere direkte til USA, liksom radarstasjonen i Vardø: Den blir oppgradert. Andøya vil mest sannsynlig bli en amerikansk base i Norge. US Marines vurderer Værnes som hovedbase i Europa.

Sjefen for US Marines informerte nylig de amerikanske soldatane på Værnes om at en storkrig kan ventes, og at de 300 soldatene kan suppleres med 3000 over natta.

NRKs Anders Magnus tok dette opp under Erna Solbergs besøk i Washington, men han fikk ikke noe svar.

Kanskje ikke så dumt hvis Hareide får til et regjeringsskifte likevel?

Mer fra: Debatt