Debatt

Listhaugs drømmesjanse

Hvis Sylvi Listhaug blir nestleder i Frp, ligger hun veldig godt an til å bli partileder den dagen Siv Jensen trekker seg.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ordtaket den enes død, den annens brød, passer godt på Per Sandberg og Sylvi Listhaug. Hun rykker trolig opp som partiets 1. nestleder nå som Per Sandberg har gått av. Som ny nestleder kan døra til regjeringen bli åpnet for henne på nytt. Det er vanskelig å nekte nummer to i et regjeringsparti en statsrådstaburett hvis nestlederen ber om det.

Hvis Sylvi Listhaug blir nestleder i Frp, ligger hun veldig godt an til å bli partileder den dagen Siv Jensen trekker seg. Listhaug er neppe Jensens drømmedame på toppen av Frp. De to står langt fra hverandre i politisk stil og form. De er åpenbart også uenige om veien videre.

Listhaug er en rendyrket populist. Siv Jensen tok av seg populistfrakken da hun ble finansminister. Listhaug klarte ikke det da hun ble statsråd. Hun oppførte seg som hun fortsatt var i opposisjon. Det felte Listhaug til slutt som statsråd.

Med Sandberg ute av dansen har grasrota i Frp mistet en politisk helt. Sylvi Listhaug er en god erstatter for den populistiske fløyen i Frp. Hun vil trolig styre partiet tilbake til den gamle rabulistrollen som Frp spilte i Carl I. Hagens ledertid. Det er kanskje derfor Hagen allerede har lansert Listhaug som ny nestleder og kommende partileder. Hagen vil ha et Frp som tydelig markerer partiets primærstandpunkter. Det tror Carl I. Hagen og mange med ham i Frp at de vil få med Sylvi Listhaug på toppen av partiet.

Listhaugs tilbakekomst er dårlig nytt for statsminister Erna Solberg. Som statsråd var Sylvi Listhaug blitt et stort problem for regjeringssjefen. Høyre trakk derfor et lettelsens sukk da Listhaug forsvant ut av regjeringen og over i en posisjon som menig stortingsrepresentant.

Som statsråd var Sylvi Listhaug også et problem for KrF som Erna Solberg vil ha med i sin regjering. Listhaug sto i veien for KrFs inntreden i Solberg-regjeringen. Om ikke lenge skal KrF velge side. Det blir ikke enklere for KrF å velge borgerlig side nå som Listhaug kommer tilbake for fullt.

Mer fra: Debatt