Debatt

Hvis trær kunne gråte …

Høvdingen i Hertzbergs gate er borte. Under en uke tok det før alle sporene i terrenget etter det mer enn 200 år gamle asketreet på Fagerborg var slettet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Sjelden har vi sett det offentlige arbeide så effektivt. Så kan vi raskt venne oss til at et særpreg i byen er historie. Men vi sitter like fullt igjen med flere spørsmål når de ubehagelige bildene dukker opp, bildene av giganten som ga opp, la seg over og veltet en varm og vindstille vårkveld i september.

Tirsdag 19. september klokka halv seks. I fallet skadet den en verneverdig boliggård, knuste en veranda og skadet en annen, knuste vinduer og avsatte synlige spor på fasadeveggen. Til alt hell og som en skjebnens ironi ble ingen personer skadd i denne ulykken. Verandaen som ble knust, var i bruk minutter før treet gikk overende.

Til glede og nytte

Store trær i byen har liten eller ingen juridisk beskyttelse, dette til tross for den enestående jobben de gjør for oss: drenerer jorden, renser luften, ivaretar biologisk mangfold og gir byen et grønt og vakkert utemiljø. Faglig leder for bytrær i Bymiljøetaten, Tore Næss , mener at bytrærnes enorme verdi ikke er tilstrekkelig utforsket. Trær gir bedre mental helse og hever livskvaliteten for byens borgere, ifølge Næss. Og siden mange trær overlever oss, kan de bidra positivt i flere generasjoner.

Hvordan kunne det skje?

«Også trær dør», kommenterte en offentlig ansatt i mediene etter hendelsen, men vi spør oss om asken døde av alder, eller om det kan være andre årsaker.

I en notis i Aftenposten leser vi at store, gamle trær er potensielt viktige leveområder for en rekke sjeldne arter av sopp, lav, moser og insekter, at trær må pleies på en måte som gjør at de lever så lenge som mulig, og at røttene ikke må skades ved eventuelle gravearbeider.

Asketreet i Hertzbergs gate, et av byens eldste og største trær, gatas kjennemerke og stolthet, ble det godt ivaretatt, fikk det nok tilsyn?

Hafslunds rolle

For 8–10 år siden ble det lagt inn fjernvarme i området i regi av Hafslund (Viken). Store gravearbeider ble foretatt i Hertzbergs gate, vi var bl.a. vitne til utgravinger på hver side av almetreet, henholdsvis midt i gata og på innsiden i den lille private hagen. De store jordhaugene var fulle av røtter, ifølge beboere som fremdeles bor i nærmiljøet.

Ble det tatt nødvendige forholdsregler før arbeidet ble satt i gang? Og hvordan ble gravearbeidet fulgt opp og kvalitetssikret av Bymiljøetaten som har ansvaret i kommunen?

Kommunens ansvar

Asketreet i Hertzbergs gate sto på kommunal grunn, og store, verneverdige trær på kommunal grunn ivaretas av ulike etater i Oslo. Bymiljøetaten er ansvarlig for kommunale veier og trær på kommunal grunn. Etaten har et overordnet ansvar for å ivareta biologisk mangfold og naturtyper. Plan- og bygningsetaten forvalter reguleringsbestemmelsene som omfatter trær. Kommunens klare budskap er at store trær skal vernes.

Har det fra kommunens side vært tilstrekkelig oppfølging eller inspeksjon av asketreet i de senere år? Vil vi se flere «askevelt» i byen framover? Vi er bekymret, ikke minst fordi vi står overfor en by som i økende grad og i stort tempo fortettes.

Hvis trær kunne gråte, ville kommunen – med ansvaret for den grønne velferden i byen – ha hendene fulle.

Mer fra: Debatt