Debatt

Et nytt kapittel i atomvåpenhistorien

Tro det eller ei, forrige mandag protesterte USAs FN-ambassadør Nikki Haley mot FNs forhandlinger om et forbud mot atomvåpen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

At diplomater tyr til metoder som dette vekker oppsikt. Vanligvis er det sivilsamfunnet som demonstrerer utenfor forhandlingsrom i FN, ikke verdens mektigste stat.

Mens flertallet av verdens stater var samlet i generalforsamlingssalen, sto Trumps kvinne i FN utenfor. Haley hevdet å snakke på vegne av statene som boikotter forhandlingene som pågår i FN denne uken. Børge Brende bør avklare om hun snakket på vegne av Norge eller ikke.

– Jeg er en mor, jeg er en datter, jeg er en kone. Jeg tenker alltid på familien min først, innledet Haley. Det hjelper ikke om vennligsinnede stater ruster ned sine atomvåpen, når ondsinnede stater fortsetter å ha dem, var hennes budskap.

Man kunne sagt mye om retorikken, men la oss gå rett til argumentasjonens kjerne. USAs FN-ambassadør viderefører myten om at atomvåpenforbud handler om ensidig nedrustning. Det er en myte uten rot i virkeligheten. Ensidig nedrustning er ikke intensjonen til hverken statene eller sivilsamfunnet som jobber for å forby atomvåpen. Formålet er å legge press på alle atomvåpenstater, slik at de jobber hardere for gjensidig nedrustning. I dag planlegger USA å bruke tusen milliarder dollar på opprustning og modernisering av sitt atomvåpenarsenal de neste 30 årene. Vi kan trygt si at det ikke vitner om hard jobbing for nedrustning.

Det er synd at Brende står på Trumps side i denne saken, i stedet for å stå opp for humanitærretten og internasjonalt samarbeid. 132 stater deltokr på FNs konferanse for å forhandle fram et forbud mot atomvåpen. Blant dem var NATO-landet Nederland, som i motsetning til Norge, ikke ser på NATO som en hindring for å delta. Atomvåpen kommer til å bli forbudt, uansett hvor mye Nikki Haley kjemper imot. Flertallet av FNs medlemmer har begynt å skrive et nytt kapittel.

Mer fra: Debatt