Debatt

Ingen grunn til begeistring

2016 var ille. 2017 blir verre.

TRUMPS SKYGGE: Med en humørsyk og autoritær narsissist i Det hvite hus er det ingen grunn til å tro at 2017 blir bedre enn 2016. FOTO: CHARLES REX ARBOGAST/NTB SCANPIX
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

David Bowie døde. Prince døde. Elie Wiesel. Muhammad Ali. Leonard Cohen. Og på tampen forsvant George Michael også. Nordpolen var 20 grader varmere enn normalt. Donald Trump ble valgt til USAs 45. president, sannsynligvis med hjelp fra russiske hackere og med over to og en halv million færre stemmer enn Hillary Clinton.

I mars ble 72 mennesker drept, 29 av dem barn, under et terrorangrep på en park i Lahore. I juni ble 49 mennesker drept på en homsebar i Orlando, 45 døde under angrepet på Atatürk-flyplassen i Istanbul og Labour-politikeren Joe Cox døde da hun ble angrepet av en høyreekstrem Brexit-tilhenger. I Frankrike ble 86 mennesker drept på nasjonaldagen 14. juli da en bil kjørte inn i folkemengden i Nice. Nå i desember mistet 12 livet i et lignende angrep i Berlin.

I Irak, Syria og Afghanistan har selvmordsbomber, krigsforbrytelser og terrorangrep drept tusener uskyldige, mange av dem barn. I Middelhavet ble nye rekorder satt. UNCHR rapporterte allerede i oktober at 3740 liv hadde gått tapt til sjøs. Hver 89. flyktning dør nå på veien til Europa.

Med en humørsyk og autoritær narsissist i Det hvite hus er det ingen grunn til å håpe at 2017 blir bedre. Verken for dem som rammes av krig og terror eller for dem som flykter fra det. Det gir lavest odds å satse på at vi går inn i et år med mer ustabilitet, frykt og vold. Går det riktig ille, kan Europa få flere høyrepopulistiske, ekstreme og fremmedfiendtlige statsledere.

Nettstedet Bloomberg advarer i sin pessimist-guide for 2017 mot økonomisk krig mellom USA og Kina, en cyberverdenskrig mellom Russland, Kina og USA, økonomisk kollaps i Mexico, anarki i Midtøsten, Le Pen-seier i Frankrike og tap for Merkel i Tyskland. Samt atomopprusting i Saudi-Arabia, Nord-Korea og Japan. Det høres vilt ut? Bloombergs pessimist-guide for 2016 spådde Brexit, antiimmigrantstrømninger i EU, eskalerende klimaendringer og valgseier til Trump. Mange lo av det for ett år siden. Ingen ler nå.

Hovedgrunnen til at Bloomberg er så opptatt av ulike framtidsscenarioer, er at nettstedet ønsker å lage gode, finansielle analyser. Hvilke aksjer bør du satse på når verden går av skaftet? Men det er ikke bare lure aksjekjøp som kan være verdt å tenke på når verden er på vei inn alvorlig ruskevær. Langt viktigere er det å ruste seg politisk. Hvordan skal vi, som vanlige samfunnsborgere, møte en verden med mer uro, mer ekstremisme og mer konflikt? Hva er den beste beskyttelsen mot de stygge strømningene som river stadig flere med seg? En god tommelfingerregel kan være omtrent som dette: Tvihold på at noe er sant og noe er usant. Tvihold også på at noe er riktig og noe er galt.

Konspirasjonsteorier, falske nyheter og falsk balanse er de sterkeste, etsende stoffene som eter opp den opplyste, offentlige samtalen. Før jul fikk tidligere Frp-formann Carl I. Hagen utvidet taletid i en rekke medier fordi han har fått det for seg at klimaendringene er en bløff. Falske nyheter spilte en vesentlig rolle i den amerikanske valgkampen. Når vi går inn i et valgår her i Norge, er det all mulig grunn til å være på vakt. Vær kildekritisk, ikke bruk uttrykket mainstream media som et skjellsord, men støtt i stedet opp om de mediene som faktisk er til å stole på – og husk at fakta ikke har to sider. Fakta har én side. Det er derfor det er fakta. Sannhet er ikke noe du kan finne på selv, ut fra dine egne innfall.

Etter brexit og Trump har en gammel teori fått ny vind i seilene. Den går ut på at de mørke politiske kreftene bæres fram av en oversett og glemt arbeiderklasse som foraktes av en arrogant elite: Den akademiske venstresiden lever i en boble der såkalt identitetspolitikk (for eksempel feminisme, antirasisme og homofiles rettigheter), er viktigst. Den oversette, hvite og frustrerte hverdagsmannen blir dermed grepet av høyrepopulismens klør. Konklusjonen er at venstresiden må ta steget ned til denne oversette stakkaren, slutte å gnåle om verdier og prinsipper og helst ta fremmedfrykten og kvinneforakten litt mer på alvor. Man skal heller ikke motsi eller gå i konflikt med høyrepopulistiske politikere. Det er jo det de vil.

Dette er et blindspor, og det er farlig. Venstresiden må være tydelig. Det nytter ikke å tro på en allianse med disse kreftene. Det nytter ikke å fnyse foraktfullt av identitetspolitikk og tro at alt handler om klasse og økonomi. Like rettigheter for alle, kamp for likestilling, homofile og etniske minoriteter er ikke og skal ikke godtas som noe som konkurrerer med eller går på bekostning av økonomisk likhet. Å forstå «den sinte, hvite mannen» i hjel på dette punktet er den egentlige elitismen. Det er nemlig å underkjenne hans evne til å tenke på andre enn seg selv, det er å anse han som så lite intelligent og uten medfølelse, så herjet av frykt og sinne at han må få lov til å få sitt utløp også når det går ut over kvinner, muslimer eller homofile.

Å kaste grunnleggende verdier over bord i et forsøk på å komme de kreftene man ønsker å bekjempe i møte, har aldri vært noen god strategi. Det kommer det heller ikke til å være i 2017.

Hege Ulstein

Hege Ulstein

Kommentator i Dagsavisen