Debatt

Tidenes tøffeste budsjettoppgjør

Grønt skatteskifte kan gi rødgrønn regjering.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Aldri har noen norsk regjering blitt felt på statsbudsjettet. Det kan skje nå hvis ikke statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) gir sine folk i Stortinget tillatelse til å forhandle om drivstoffavgiftene og lettelsene til privatbilistene.

Det var nære på krise i fjor. Regjeringen ble reddet av en formulering om at det neste år – altså i år – skulle komme et grønt skatteskifte i statsbudsjettet som vil få klimagassutslippene ned.

Det grønne skiftet kom ikke med statsbudsjettet. I stedet kom det et ultimatum fra statsministeren og finansministeren om ikke å røre den beskjedne økningen i avgiftene på bensin og diesel og pakken med lettelser til bilistene.

Regjeringens framgangsmåte savner sidestykke i vår parlamentariske historie. Ingen tidligere regjering har stilt ultimatum på avgiftsforslag i statsbudsjettet før budsjettet er lagt fram for Stortinget. Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen viste forakt for Stortinget da de på en felles pressekonferanse stilte et slags kabinettsspørsmål på en liten del av et stort statsbudsjett. De gjentok ultimatumet kort tid før budsjettforhandlingene startet i går.

Framgangsmåten har skapt sinne og frustrasjon i regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre og gjort et dårlig klima ved starten på budsjettforhandlingene enda dårligere. I Ap og i de andre partiene står man sidelinjen og betrakter oppgjøret med stigende forundring. Det man ser er at regjeringspartiene, KrF og Venstre er i ferd med å ødelegge sin samarbeidsmodell.

Jeg har full forståelse for at KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande ikke finner seg i å bli behandlet på denne måten av regjeringen. Parlamentarisk skikk og bruk tilsier at regjeringen skal være ydmyk overfor Stortinget. Spesielt gjelder det for en mindretallsregjering som til overmål har en samarbeidsavtale med KrF og Venstre. Poenget med avtalen er at partiene skal bli enige om statsbudsjettet gjennom konstruktive forhandlinger.

Erna Solberg og Siv Jensen har forsøkt å omgjøre samarbeidsavtalen til en tvangstrøye for Hareide og Skei Grande. De to har svart med å legge fram hvert sitt budsjettalternativ som vil få fart på det grønne skiftet og dermed få klimagassutslippene ned.

KrF og Venstre går rett i strupen på finansministerens hellige kuer. Begge partier krever høyere drivstoffavgifter enn det finansministeren har definert som et absolutt tak. De vil også fjerne fordelene til privatbilistene. Om disse sakene skal det forhandles i Stortinget. Hvis regjeringen ikke vil forhandle, kan den pakke sammen.

Høyre og Frp kan glemme å forhandle fram en avtale med bare KrF som har en noe mykere tilnærming til regjeringen enn det Venstre har. KrF og Venstre har bestemt seg for å henge sammen under forhandlingene.

Om de også vil henge sammen hvis statsminister Erna Solberg stiller kabinettsspørsmål for å få vedtatt statsbudsjettet, er mer usikkert. Venstre kommer neppe til å bøye seg hvis statsministeren og finansministeren setter saken på spissen. Trine Skei Grande vil ha solid ryggdekning i Venstre for å felle regjeringen på det grønne skiftet. For Knut Arild Hareide blir det vanskeligere. Hans bakland vil reagere hvis KrF feller Solberg-regjeringen og dermed åpner veien for en rød regjering.

Solberg-regjeringen kan i en krisesituasjon se bort fra muligheten for at Ap skal redde den. Partiet er ikke på regjeringsjakt. Men hvis Erna Solberg kaster kortene og går av, er Jonas Gahr Støre klar til å ta over om statsminister. Men først vil han gå en runde med de andre partiene for å se om det er grunnlag for en mindretallsregjering av Ap. Hvis det ikke er det, vil regjeringsoppdraget gå tilbake til Erna Solberg.

Ingen partier ønsker regjeringsskifte. I Høyre og i Ap regner man derfor med at krisen glir over. Man trøster seg med at partene finner en løsning. Det finnes bare en løsning og det er at regjeringen og samarbeidspartiene følger vanlig praksis og forhandler om alle kapitler i statsbudsjettet.

Hvis finansminister Siv Jensen går tilbake på sitt ultimatum tror jeg regjeringen blir enig med KrF og Venstre. Det blir ikke enkelt. KrF og Venstre er rykende uenig med regjeringen om mange spørsmål. Men da er det i alle fall ikke noe som sperrer for å forhandle om statsbudsjettet på vanlig måte i Stortinget.

Jeg tipper at Siv Jensen, som tidligere leder av Stortinget finanskomité, forstår at det ikke går an å nekte finanskomiteen å ta tak i alle deler av budsjettet. Spørsmålet er om hennes stortingsgruppe og landsstyre også forstår det. Det er folk i Frps gruppe og i landsstyret som heller vil gå ned med flagget til topps enn å bøye seg for de små «tullepartiene» KrF og Venstre.

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen

Mer fra: Debatt