Stavanger

Sabi Sushi vokser ut av Rogaland

Sabi Sushi utvider. I løpet av året ønsker de å åpne filialer i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Jakten på folk og lokaler er i gang.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Den lokale sushikjeden fylte fem år 1. april. Nå satser de utenfor fylkesgrensene i et relativt tøft marked.

– Mange i restaurantbransjen sliter for tiden, det er ingen hemmelighet. Vi har også en nedgang i hele kjeden, men vi har et sterkt fundament. Dermed har vi grunnlaget for å utvide, sier kjøkkensjef og medeier Roger Joya.

Jakten på både franchisetakere og lokaler er i gang. I løpet av året håper Joya og daglig leder Njål Gaute Solland å ha skrevet kontrakter i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Da vil antallet restauranter i kjeden bli tosifret. Per i dag er det åtte Sabi-restauranter. Kjeden eier også restauranten Fogo i Sandnes.

Færre gjester på Forus

Det tøffe markedet merkes særlig godt ved restaurantene på Forus og Hinna.

LES OGSÅ: Sabi Sushi sikter mot verdensmesterskap

– Når arbeidsplassene forsvinner, forsvinner også en stor del av kundegrunnlaget vårt, sier Solland.

– Det bor jo tross alt bare rundt 100.000 mennesker her. Stavanger er som en liten landsby, da merkes slike svingninger i markedet ekstra godt, legger Joya til.

De to har likevel stor tro på å utvide nasjonalt.

– Ingenting som er verdt å gjøre er lett, men denne ekspansjonen er langt ifra en umulighet. Mye er på plass allerede. Det er en veldig spennende prosess, sier Solland.

Sterke partnere

Med seg på laget har de to Roald Helgø og Arild Bringeland. Som gründere av henholdsvis Helgø Matsenter AS og Pizzabakeren, vet de mye om hva som kreves når en kjede skal ekspandere.

LES OGSÅ: Roald Helgø og Helge Orstad går inn i Sabi Sushi:Åpner snart sin 10. restaurant

– Det er nok av eksempler på bedrifter som kveles av ekspansjon, men både Roald og Arild har gjort dette før. Vi har et veldig bra styre og solid finansiering i bunn, så alt ligger til rette, avslutter Njål Gaute Solland.

Trangt for Omakase

Sabi Sushis luksuskonsept Omakase blir ikke med på utvidelsen.

LES OGSÅ: Skriver helt rå fiskehistorie

I september i fjor åpnet Sabi Sushis luksuskonsept Omakase. 80–90 prosent av råvarene er norske, en del skal fiskes i lokale fjorder og det er kokken som bestemmer alt.

– Timingen for åpningen av et eksklusivt sushikonsept var kanskje ikke den beste?

– Nei, selvfølgelig. Å drive Omakase er vanskelig for tiden. Samtidig er det viktig å minne folk på at man må faktisk bruke penger – gå ut og spise, ellers vil restaurantbransjen i byen dø ut, sier Roger Joya om nedgangen mange merker.

Bakgrunnen for at Joya åpnet Omakase, var at han ønsket å bygge bru mellom japansk kokkekunst og norske råvarer.

– Og det skal vi fortsette med. Her serverer vi fisk som makrell og sild, som folk vanligvis ikke liker, men vi løfter det opp.

LES OGSÅ: Vil lage Mini-Japan i Pedersgata

Mer fra Dagsavisen