Stavanger

Roald Helgø og Helge Orstad går inn i Sabi Sushi:Åpner snart sin 10. restaurant

Sabi Sushi har fått lokale investorer med på laget. Roald Helgø skal bidra når de nå vil satse i utlandet.

Bilde 1 av 4

Roald Helgø er for de fleste kjent som mannen som har bygd opp Helgø Matsenter AS. I 2011 solgte Helgø 60 prosent av aksjene til NorgesGruppen, og dagligvarekjeden ble til Helgø Meny. Nå utvider dagligvaregründeren horisonten. Han og tidligere revisor Helge Orstad har investert i Sabi Sushi. Hvor mye penger de har satset, vil han riktignok ikke ut med.

Sabi-gründer Njål Solland er godt fornøyd med å ha fått Helgø og Orstad med på laget.

– Vi kjente Helge Orstad fra før og fortalte ham at vi var på jakt etter strategiske investorer. De to tilfører ressurser som hjelper oss videre. Med vår målsetting om å satse både nasjonalt og internasjonalt trenger vi erfaring og ytterligere kompetanse. Nå har vi et proft styre, sier Solland. Sammen med Arild Bringeland og Roger A. Joya startet han kjeden i 2011.

Helgø har aldri vært noen sushispiser. Det endret seg på det første møtet med Solland.

– Både jeg og Helge spiste til vi var sprekkeferdige, sier Helgø og ler.

«Late bloomers»

Det er nettopp folk som Helgø Sabi Sushi prøver å nå, de såkalte «late bloomers». Middelaldrende folk som ikke har fått øynene opp for sushi ennå.

– De som er 50 + er tyngst å omvende, sier Solland.

RAs fotograf, en 59-åring fra Lura, er også i denne kategorien. Han hadde aldri smakt sushi før, og hadde heller ingen planer om å gjøre det. Etter en drøy time på Sabi Sushi i Jåttåvågen var han omvendt.

– Det er nettopp dette vi jobber for. Vi er i opplevelsesbransjen, snarere enn matbransjen. Hva er mer belønnende enn å se en gjest gå ut av restauranten med en god opplevelse? spør Solland.

Rask vekst

Sabi Sushi åpnet sin første restaurant i Pedersgata 1. april 2011. Etter det har de åpnet ytterligere seks restauranter: Forus, Sandnes, Jåttåvågen og Bryne – og to i Kristiansand. I februar står Haugesund for tur, i april åpner Sabi på Kvadrat. De har raskt blitt landets største sushikjede.

– I tillegg til Haugesund og Kvadrat, åpner vi én til her lokalt. Innen første halvdel av 2015 har vi åpnet ti restauranter, sier Solland.

For Roald Helgø var det lett å si ja til sushisamarbeidet.

– De fikk raskt et navn. Det ble levert enorme mengder fisk til den første restauranten deres. Folk spurte: Hva holder de på med i Pedersgata? sier Helgø.

15 i Norge – så utlandet

Ambisjonene videre er store. Njål Solland vil, med hjelp av Helgø og Orstad, satse internasjonalt. Sabi Sushi har fått forespørsler fra Danmark, Israel, England og USA. De ønsker en internasjonal satsing, men er ikke klare riktig ennå.

Målsettingen til Solland er å ha åpnet 15 restauranter i Norge ved utgangen av 2015.

– Kundene har tillit til oss. Tillit er vanskelig å oppnå, men veldig lett å miste. Det er gull vi forvalter, sier Solland.

Utdanner kokkene

I 2012 bestemte Sabi-gründerne seg for å utdanne kokkene selv.

Én av utfordringene for sushikjeden er å få tak i kompetente kokker. Det er tilnærmet umulig å hente kokker utenfor EU. Derfor bestemte Solland seg for å utdanne kokkene selv. Kandidatene får lønn under utdanningen og Sabi dekker også boutgifter. Når læretiden er over etter tre år, er de garantert jobb i kjeden.

– Kvalitet koster. Vi bruker mye penger på å drive med opplæring, men det har vist seg å være riktig prioritering, sier Njål Solland.

Mer fra Dagsavisen