Stavanger

Sabi Sushi sikter mot verdensmesterskap

Roger A. Joya og to av hans kolleger i Sabi Sushi skal konkurrere om hvem som skal representere Norge i Global Sushi Challenge.

Konkurransen i regi av World Sushi Skills Institute og Norges sjømatråd kan sies å være VM for sushikokker. Målet er å kåre verdens beste sushikokk, og samtidig vil Norges sjømatråd vise verden at norsk laks er en god sushiingrediens. Til lørdagens norske delfinale reiser hele fire kokker fra Stavanger og Sandnes. Tre av dem, Roger A. Joya, Vladimir Pak og Vladislavs Akopjans, jobber til daglig i Sabi Sushi. Den fjerde, Stig Fagerholt, jobber på Gastronomisk Institutt.

– Nivået i konkurransen er høyt. De fleste deltakerne er kjøkkensjefer på velrenommerte sushirestauranter som Alex Sushi, Nama og Hanami. Å være med i det selskapet viser jo at Sabi er en seriøs og god aktør i bransjen, sier Roger Joya til RA.

– Må ha dagen

Joya, som opprinnelig kommer fra Filippinene, var med på å starte Sabi Sushi-kjeden for fire år siden. I år åpnet de sin 10. restaurant. Om forventningene til at Sabi skal representere Norge i VM, sier Joya dette:

– Det er veldig mye som spiller inn, men vi skal prøve så godt vi kan. Vi er avhengig av at alle gjør en god jobb den dagen. Men vi har kvalifikasjonene inne – det er derfor vi er med, sier sushikokken beskjedent.

Tradisjonell og kreativ

Konkurransen er delt i to bolker, tradisjonell sushi (edomae) og kreativ sushi.

– Det er ingen tvil om at edomae er mest krevende. Her skal vi tilberede tradisjonell japansk sushi, og dommerne er særlig opptatt av håndtering av råvarer, teknikk og utførelse. I den kreative delen, inspirert av amerikansk sushi-stil, står du litt friere, sier Joya.

I dommerpanelet sitter kokkene Wenche Andersen, Jostein Medhus og Sebastian Myhre, i tillegg til de to japanske mestersushikokkene Masayoshi Kazato og Turu Ota.

Mer fra Dagsavisen