Sport

Skipioneren Berit Mørdre er død

Berit Mørdre er død, 50 år etter at hun var med på å skrive norsk skihistorie i Holmenkollen.

Berit Mødre ble 76 år gammel, opplyser nettstedet Raumnes.no.

Mørdre var født og oppvokst som yngst av sju søsken på gården Vestre Mørdre i Vestre Udnes.

Berit Mørdre var med på det store gjennombruddet for norsk kvinnelangrenn. Sammen med Inger Aufles og Ingrid Wigernæs skrev hun skihistorie da de tok sølv på VM-stafetten i Oslo i 1966 etter å ha slått svenskene nærmest på målstreken. Det var den aller første VM-medaljen til norske kvinnelangrennsløpere. Da ble også begrepet «Jentut'n» skapt på de norske langrennskvinnene.

To år senere tok Mørdre, Aufles og Babben Enger Damon gull på stafetten under OL i Grenoble. Det var Norges første OL-gull i kvinnelangrenn. I samme OL tok Berit Mørdre også medalje individuelt da det ble sølv på 10 kilometer.

Fire år senere - i 1972 - ble det ny OL-medalje da det ble bronse på stafetten under lekene i Sapporo i Japan. Da gikk Mørdre fortsatt sammen med Inger Aufles, mens tredje kvinne på laget var Aslaug Dahl.

– Hun sto for gjennombruddet i norsk kvinnelangrenn på 1960-tallet og bidro til å bryte barrierer få trodde var mulig. Berit var et stort forbilde for en hel generasjon kvinnelige skiløpere og huskes best for den imponerende stafettetappen som ga Norges første OL-gull i kvinnelangrenn i 1968, sier skipresident Erik Røste til NTB.

Berit Mødre tok i alt 13 individuelle NM-gull i langrenn. I tillegg ble det seks stafettgull.

Mørdre, som representerte Romerikslaget, ble tildelt Holmenkollmedalje i 1971.

Berit Mørdres premiesamling kan ses på Amfisenteret i Årnes. (NTB)

Mer fra Dagsavisen