Verden

– Regimet vil bli mye verre

Situasjonen i Aleppo er enda verre enn antatt, ifølge hjelpearbeidere. Nå frykter mange at president Bashar al-Assad vil sette inn dødsstøtet – i Idlib.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): Skrekkhistoriene fra Aleppos utbombede gater er langt fra over. Sivile blir skutt og drept i leilighetene der de har ligget i skjul. Mennesker blir også brent til døde.

I Syrias brutale borgerkrig er ikke dette lenger nyheter. Allerede i 2011 kom rapporter om ufattelig råskap, som at regimesoldater kunne skjære øynene ut av levende fanger. Likevel er noe nytt nå.

– Det er annerledes nå på grunn av det enorme antallet mennesker det dreier seg om, sier Khaled Erksoussi fra syriske Røde Halvmåne, til Dagsavisen.

– Vi må ta oss av over hundre tusen mennesker i løpet av to dager. Det er en enorm utfordring å gi dem ly og mat, med så store tall på så kort tid, sier Erksoussi som befinner seg i Syria.

Men ikke alle vil flykte. Etter at flere unge menn som forlot østlige Aleppo nå har forsvunnet – trolig arrestert eller drept av regimestyrker – vegrer mange kvinner seg for å reise. Ifølge rapporter fra opposisjonen, skal minst 20 kvinner ha tatt sitt eget liv, de har fortrukket selvmord framfor å risikere mishandling og voldtekt på den andre siden.

Les også: Skulle evakuere – så kom bombene

Politiske konsekvenser

Ut over den menneskelige tragedien, blir konsekvensene også politiske. For mange i Syria – og ellers i regionen – er Aleppos fall et tegn på at opposisjonens forsøk på å velte president Bashar al-Assads diktaturregime ikke vil lykkes. Mange tror nå at presidenten gjør seg klar til neste fase, som skal være en storoffensiv mot Idlib-provinsen som fortsatt er under Assad-opposisjonens kontroll.

– Det er ikke tvil om at de vil bli de neste, sier Tarek, en 28-år gammel syrer fra Damaskus, som snakker til Dagsavisen i all hemmelighet.

– Se det slik. Regimet gjør avtaler med opprørene om at de kan få fritt leie til Idlib, fra Damaskus-området, fra Homs, og nå Aleppo. Alle samles på ett sted. Og nå skal de drepes, spår han.

– Regimet vil bli mye verre når det nå vinner. Det er ikke lenger snakk om hvis. De vil bli verre, for de eier ikke medmenneskelighet. En gang ville alle nasjoner bekjempe Hitler. Men hos oss er det ingen som bryr seg, sier han.

– Nå er alt tapt. Håpet er ute. Også Assad har tapt. Han har tapt landet. Han solgte Syria. Nå er det Russland og Iran som styrer, sier han.

Regimeseieren i Øst-Aleppo ble feiret i det regjeringskontrollerte Vest-Aleppo. Mange kjørte rundt i bilene sine med syriske flagg ut av vinduene, og tutet. I vestlige Aleppo har livet fortsatt mer eller mindre som normalt under årene med krig.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fortapt

Mustafa, en annen syrer som ligger i skjul sør i landet nær grensen til Jordan, føler seg fortapt.

– Jeg er veldig lei meg nå, forteller han. For bare fem år siden drømte han om en framtid med demokrati, uten undertrykking. Nå skjuler han seg i leiligheten til en venn, vel vitende om at det er farlig å bare gå ut i gaten.

En tredje syrer ville ikke si noe. Mohammed sendte kun et bilde tatt ved inngangen til et hus i al-Kalassa nabolaget i Aleppo. På bakken foran inngangen lå flere drepte barn, noen av dem oppå hverandre som i en haug. En kunne med letthet se skuddsårene i ansiktet på flere av barna som trolig ikke var mer enn fire år gamle. Blod var overalt.

– Jeg har ingenting å si lenger. Absolutt ingenting, sa Mohammad.

Sviktet av verdenssamfunnet

Tarek fra Damaskus er rasende på den vestlige verden som nå viser sympati med ofrene i Aleppo, men aldri var villig til «å gjøre noe for å stanse nedslaktingen» av rundt en halv million syrene de siste fem årene.

– Jeg er sint. Vi har bare fått tomme ord. Det er ikke det vi trenger. Men verden har skuffet før, og den vil fortsette å skuffe, sier Tarek hardt.

Ifølge våpenhvileavtalen som Tyrkia og Russland ble enige om tirsdag, men som i går ble avblåst, skal flere tusen mennesker, inkludert opprørere, bli busset til Idlib-provinsen.

– Men dette er en region som kontrolleres av al-Qaida-allierte grupper, sier professor Joshua Landis, en Syria-ekspert fra universitet i Oklahoma.

– USA og Vesten kan ikke støtte slike grupper. Det betyr at opprørene vil få store vanskeligheter med å kjempe videre, sier Landis i et intervju med amerikanske PBS.

Frykt i regionen

Seieren til Assad og hans allierte sender et nedslående signal til demokratiforkjempere i Midtøsten. Konsekvensene vil også bli regionale. Spesielt i Libanon vokser nå frykten.

«Syrias stygge seier lærer oss en skremmende lekse», skriver Dianna Moukkaled, en av Libanons viktigste analytikere, i en artikkel i avisen Arab News. I tiår dominerte Syria nabolandet Libanon inntil de ble kastet ut i 2005. Nå frykter mange at Syria vil hevne seg.

«Han vil personlig hevne seg for ydmykelsen i 2005. Tragedien i Aleppo viser bare at den morderske alliansen mellom Damaskus, Teheran og Moskva kommer til å triumfere», skriver hun.

Professor Landis går lenger og tror Midtøsten går inn i en ny epoke.

– Dette er en helt ny arkitektur. Fra Libanon til Irak vil vi se pro-iranske regjeringer. Dette er noe verken Tyrkia i nord eller andre arabiske land vil like, spår Landis.

Les også: «Hva gjorde du for flyktningene, mamma?»

Mer fra Dagsavisen