Verden

Skulle evakuere – så kom bombene

Det skulle bli siste mulighet til å komme seg ut. Det som kom var bomber.

Bilde 1 av 3

– En rakett falt akkurat ned på taket i bygningen min. Nå må folk som ventet på bussene løpe tilbake for å redde livene sine og finne beskyttelse, skrev aktivist og journalist Salah Ashkar på Twitter i går fra Aleppo.

Den planlagte evakueringen fra utbombede Øst-Aleppo i går skulle gi en siste mulighet for både sivile og opprørssoldater til å komme seg ut av det som beskrives som et helvete. Grønne busser satt opp av syriske myndigheter ga håp til familier om å komme seg ut fra klokken fem på morgenen.

Noen timer senere ble bussene kjørt ut igjen – uten passasjerer. Evakueringen ble ikke noe av. I stedet kom nye luftangrep fra det syriske regimet over innbyggerne i Øst-Aleppo.

Les også: «Hva gjorde du for flyktningene, mamma?»

Kan ikke dra

Den syriske regjeringen sa i går at om Øst-Aleppo skal evakueres, skal også to andre syriske byer, som blir holdt av opprørere, evakueres samtidig.

Et lite område i Øst-Aleppo er fortsatt overfylt av sivile som ikke kommer seg ut, sier frilansjournalist Zouhir al-Shimale, som befinner seg inne i Øst-Aleppo..

– De er fanget i bygningene, de kan ikke dra, sa al-Shimale til BBC i går, mens det smalt kontinuerlig i bakgrunnen.

De to sidene anklaget i går hverandre for å ha startet kamphandlingene og hindret evakueringen. Nå er det helt usikkert om evakueringen blir noe av.

– Det er en menneskelig tragedie over hele byen, sa Pawel Krzysiek, mediesjef hos Den internasjonale Røde Kors-komiteen, før evakueringen skulle begynt. Han oppholder seg i Aleppo for øyeblikket.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Total ødeleggelse

Bildene av nabolag i Øst-Aleppo lagt totalt i ruiner spres verden over. Det er fire år med kamper som har lagt store deler av infrastrukturen i storbyen i ruiner. Det var i juli 2012 opprørsstyrker startet en offensiv for å ta kontroll over en del av byen, som etter hvert ble delt mellom opposisjonen i øst og regjeringen i vest.

Men bare for noen få år siden var Aleppo et blomstrende handelssentrum. Nå legges det også ut bilder på sosiale medier av Aleppo slik den var før byen ble et symbol på den menneskelige tragedien som har utspilt seg i Syria over mange år.

På Twitter postes det bilder av levende handlegater, store avenyer med grønne trær og julepyntede shoppingsentre fra noen få år tilbake. Noen av dem er lagt ut av Twitter-bruker Sophia Benoit, som skriver:

– Nå ser du trolig bare bilder av det utbombede Aleppo. Husk å gå tilbake og les og lær om hva som ble bombet også.

Les også: – Regimet vil bli mye verre

Les også: Slukker lysene for Aleppo

Mer fra Dagsavisen