Verden

Disse kniver om nær umulig jobb

De kjemper om å få gjøre jobben Theresa May ikke klarte: Å fullføre brexit. Men kan noen slå Boris Johnson i kampen om lederjobben?

Én har brukt kokain, én anses som en Trump-figur. Men alle har til felles at de ikke har latt seg skremme av at Theresa May i løpet av tre år ikke har klart å ta Storbritannia ut av EU.

Ti kandidater står klare til å kjempe om partilederjobben i Det konservative partiet, etter at fristen for å melde seg gikk ut mandag. Første utsilingsrunde holdes torsdag.

Lang kamp

Boris Johnson, som er tidligere utenriksminister og tidligere London-ordfører, anses fortsatt som klar favoritt.

Det er de 313 konservative parlamentsmedlemmene som gjennom flere runder skal stemme seg fram til det til slutt står to kandidater igjen, som partimedlemmene skal stemme over.

I den første runden torsdag ryker alle som får færre enn 16 andre stemmer ut. I neste omgang ryker de som har støtte av færre enn 32. Deretter fortsetter man stemmerundene etter eliminasjonsmetoden, helt til to står igjen.

Hvem disse to er skal bli klart i løpet av neste uke, etter runder som holdes 18, 19 og 20. juni.

De to begir seg deretter ut på reise rundt omkring i landet for å sanke støtte hos de rundt 160.000 partimedlemmene, som til slutt skal velge vinneren.

Møter trøbbel

Vinneren vil være klar i uka som begynner med 22. juli. Premien: Først og fremst oppgaven med å ta Storbritannia ut av EU innen 31. oktober.

Flere av kandidatene sier de er klare for å ta landet ut uten en avtale med EU, og det meste tyder på at partiet nå vil velge en «brexit-hardliner».

Problemet er at det i det sittende Underhuset ikke er flertall for å gå ut uten en avtale med EU.

Enkelte av kandidatene vil reforhandle avtalen med EU. Problemet med det er at EU har sagt det ikke er aktuelt å gjenåpne forhandlingene.

Kandidaten som tar over vil dessuten ikke ha fått sitt eget mandat av folket.

Spørsmålet er derfor om det etter hvert vil bli et nytt valg, eller om det kan bli en ny folkeavstemning rundt brexit.

Her er de ti kandidatene:

FAVORITTEN: Boris Johnson er fortsatt klar favoritt til å ta over etter Theresa May. Her utenfor hjemmet i London i går. FOTO: ISABEL INFANTES/NTB SCANPIX

Boris Johnson (54), tidligere utenriksminister

Klar favoritt. Har klart mest støtte blant partimedlemmer, og foreløpig flest støttespillere blant konservative parlamentsrepresentanter. Anses likevel av mange som en løs kanon på dekk – en politiker med slagkraftige kommentarer men med mindre troverdighet på innhold og statsmannsegenskaper.

Johnson sier han gladelig tar Storbritannia ut av EU uten en avtale. I EU ser mange ledere på Johnson som en «Trump-figur», skriver The Guardian.

Startet lederkampanjen med et løfte om å gi skattelette til dem som tjener over 50.000 pund i året. Men Johnson har fram til nå fulgt strategien med å holde en svært lav profil i media og «sitte stille i båten».

ANGRER: Michael Gove har innrømmet å ha brukt kokain, og sier han angrer dypt. FOTO: NTB SCANPIX

Michael Gove (51), miljøminister

Etter avsløringer de siste dagene har Gove blitt presset til å innrømme at han brukte kokain gjentatte ganger for rundt 20 år siden.

– Jeg angrer dypt på feilen jeg gjorde, sier Gove nå.

Han er en av de største utfordrerne til Boris Johnson, og sier at han er en samlende figur på brexit.

Ellers er Gove kjent for å ha stått bak et av de mer spektakulære bakholdsangrep i politikken. Det var nettopp mot Boris Johnson, da en ny leder skulle velges for tre år siden. Gove hadde stilt seg sterkt bak Johnsons kampanje, helt til han trakk sin støtte samme morgen som Johnson skulle erklære sitt kandidatur, og erklærte at han selv stilte. Det førte til at Johnson trakk seg. Gove ble likevel selv grundig slått i 2016.

Gove vil prøve å forhandle en bedre EU-avtale, om mulig utsette brexit-datoen.

KOPI AV MAY: Utenriksminister Jeremy Hunt anses av noen som å være for lik Theresa May. FOTO: NTB SCANPIX

Jeremy Hunt (52), utenriksminister

Ønsker å reforhandle EU-avtale og gå ut med en avtale, men utelukker ikke å gå ut med en «no deal» dersom det er eneste mulighet for å gå ut av EU. Vel ansett, men anses som en «ny utgave av Theresa May».

GIKK AV: Dominic Raab gikk av som brexit-minister, og ønsker å bli statsminister. FOTO: NTB SCANPIX

Dominic Raab (45), eks-brexitminister

Gikk ut av regjeringen som brexit-minister i fjor. Vil reforhandle EU-avtalen, men vil ta landet ut av EU uten en avtale dersom det er eneste mulighet til å gå ut.

Outsiderne:

NYTT FORSØK: Andrea Leadsom har prøvd før, og prøver igjen. FOTO: NTB SCANPIX

Andrea Leadsom (56), eksleder i Underhuset

Sto igjen i racet med Theresa May forrige gang, men det var fordi Boris Johnson trakk seg. Ønsker å få Storbritannia ut innen 31. oktober med en «administrert exit» heller enn en reforhandling.

FILE PHOTO: Britain's Home Secretary Sajid Javid is seen outside Downing Street in London, England, May 21, 2019. REUTERS/Hannah Mckay/File Photo

Sajid Javid (49), innenriksminister

Vil reforhandle EU-avtalen, men er innstilt på å gå ut av EU uten avtale dersom det er eneste mulighet for å gå ut.

Britain's Health and Social Care Secretary Matt Hancock launches his leadership campaign in London on June 10, 2019. - Around a dozen British Conservative MPs will formally throw their hats into the ring on Monday in the fight to replace Theresa May as party leader and Prime Minister, with her former foreign secretary Boris Johnson seen as the runaway favourite. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)

Matt Hancock (40), helseminister

Sier det ikke er noe alternativ å gå ut av EU uten en avtale, og at det står mellom å gå ut med en avtale eller ikke gå ut i det hele tatt.

Conservative MP Mark Harper speaks during the launch of his Conservative Party leadership campaign in London on June 11, 2019. - Ten Conservative MPs gathered enough support to qualify by Monday's deadline for the race to replace May, who quit as the party's leader on Friday over her failure to take Britain out of the European Union on time. (Photo by Tolga Akmen / AFP)

Mark Harper (49), parlamentariker

Ønsker å reforhandle EU-avtale og gå ut med en avtale, men utelukker ikke å gå ut med en «no deal».

Britain's prime ministerial candidate Esther McVey appears on BBC TV's The Andrew Marr Show in London, Britain June 9, 2019. Jeff Overs/BBC/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. NOT FOR USE MORE THAN 21 DAYS AFTER ISSUE.

Esther McVey (51), eks-, arbeids- og pensjonsminister

Vil ha et «rent brudd» med EU og er villig til å gå ut uten en avtale.

Britain's International Development Secretary Rory Stewart arrives to attend the weekly meeting of the Cabinet at 10 Downing Street in central London on May 21, 2019. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)

Rory Stewart (46), utviklingsminister

Mener å gå ut uten avtale vil være katastrofalt, og vil reforhandle avtalen.

Les også: Derfor måtte May til slutt gi opp. 

Mer fra Dagsavisen