SKOMAKERENS FETTER: Den selverklærte håndverksmesteren Ola Ola i Terje Breviks skikkelse har besøkt søskenbarnet, skomaker Jens Petrus Andersen fra den kjente TV-kalenderen, i dette vandreteateret i Gamlebyen.

Vandreteater viser fram Skomaker Andersens «kolleger»

Skomaker Andersen og hans fiktive fetter Ola Ola skal opplyse publikum om en eldgammel håndverkertradisjon som holdes i hevd – suksessformelen for en levende gamleby.

Det har vært håndverkere i en rekke fag i Gamlebyen i Fredrikstad i 450 år. Fortsatt lever mange av fagene i beste velgående. Dette akter Visit Fredrikstad og Hvaler og Gamlebyen Handelsforening å utnytte – for å gjøre Gamlebyen levedyktig i mange år framover.

Ga inspirasjon til TV-serie

Siste steg til nå tar de på vei inn i julestria. Og høytidsstemningen får de gratis. For midt blant kulissene i det informative vandreteateret «Jul i Håndverkergata», ligger inngangspartiet som ga inspirasjon til den tradisjonsrike julekalenderen på TV – med nesten samme navn – «Jul i Skomakergata». Voldportgaten 71 i Gamlebyen ga inspirasjon til skomakerverkstedets fasade i serien. Og litt lenger ned i samme gate holder faktisk en skomaker hus i dag.

– I tillegg har Gamlebyen kjoledesigner, smed, ølbrygger, glassblåser, keramiker, smykkedesigner og gullsmed. Det er mange unge folk som driver her nå og gjør det bra. Vi ønsker å bygge opp Gamlebyen som et håndverkersted. Styrken til dem som allerede holder til her, er at de kan utveksle erfaringer og markedsføre seg i fellesskap, sier reiselivssjef Maya Nielsen i Visit Fredrikstad og Hvaler til Dagsavisen Østfold.

På besøk hos fetteren

Det interregionale byutviklingsprosjektet Urban Stedsinnovasjon er også med på laget, og er med på å finansiere vandreteateret. I spillet møter vi Ola Ola i Terje Breviks skikkelse. Han har nå besøkt sitt søskenbarn, skomaker Jens Petrus Andersen fra TV-serien.

Det er jul, og Ola Ola har mye å ordne. Han trenger både det ene og det andre, og tar med publikum på besøk til sine gode håndverkerkolleger. Ola Ola er selverklært mester i all verdens fag, og har angivelig oppfunnet både skomakerfaget og ølbryggingen. Med ham skal publikum få en morsom og opplysende tur rundt i julepyntede Gamlebyen.

Dårlig start på glatta

Vandreteateret fikk en dårlig start, da ingen publikummere møtte opp til den første forestillingen på glattisen i onsdagens gråvær.

– Det var jo livsfarlig å gå ute, så det regnet vi egentlig med, sier Nielsen.

Men fredag ettermiddag og kveld får publikum to nye muligheter. To timelange forestillinger er satt opp.

– Da er det meldt opphold og vi har fått bra respons fra interesserte i forkant, sier Nielsen fornøyd.

Forestillingen er gratis og starter naturligvis utenfor «skomakerverkstedet» som i dag huser Råde Bakeri.

– Dette vandreteateret kan brukes når som helst på året, men er denne gangen linket opp til jul – en av to høytider for turiststedet Gamlebyen med sine søndagsåpne butikker, forklarer Nielsen.

Terje Brevik har skrevet manus sammen med regissør Ole-Hermann Gudim Lundberg.